Controles in België wijzen steeds vaker op drugsgebruik

Het aantal positieve controles op druggebruik tijdens het rijden in België is de laatste jaren fors gestegen, de laatste 3 jaar zelfs met 35 procent. Opvallend veel mensen waren achter het stuur onder invloed van cannabis. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische verkeersveiligheidsorganisatie Vias institute.

Het aantal positieve controles op rijden onder invloed van drugs is de afgelopen jaren flink toegenomen. Zo werden in 2014 5048 controles uitgevoerd, in 2016 waren er dat al 6819, ofwel een stijging met 35 procent. In het eerste half jaar van 2017 waren er al 3525 positieve controles.

Cursussen

Aanleiding voor de publicatie van de cijfers is dat Vias institute nu vijf jaar cursussen geeft aan mensen die veroordeeld zijn voor drugsgebruik in het verkeer. Meer dan 1100 deelnemers volgden al zo’n cursus. In bijna drie kwart van de gevallen (74 procent) werden ze doorverwezen omdat ze betrapt werden op het gebruik van cannabis terwijl ze reden. 12 procent had amfetamines gebruikt en 9 procent van de deelnemers was onder invloed van  cocaïne bij het moment van controle.

Dat veel overtreders cannabis op hadden, blijkt volgens Vias institute ook uit een recente studie van het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) in de gerechtelijke arrondissementen Mechelen, Bergen en Turnhout. Dat instituut analyseerde 558 bloedstalen die afgenomen werden na een verkeerscontrole waarbij de bestuurder positief getest is op drugsgebruik.

Campagne

Cannabis kwam in alle arrondissementen veruit het meeste voor. In Mechelen en Turnhout gaat het om bijna vijftig procent van de gevallen en in Mons is dat zelfs 74 procent. Daarnaast trof men vaak ook een combinatie aan van verschillende drugs en/of alcohol. In Turnhout was dit zelfs in 38 procent van de stalen het geval. In Nederland loopt momenteel een campagne die drugsgebruikers wijst op de gevaren van cannabis in het verkeer.

Vias institute geeft al meer dan 20 jaar cursussen aan veroordeelde verkeersovertreders. In deze cursussen gaan lesgevers in kleine groepen op interactieve wijze aan de slag met verkeersovertreders om het weer op het goede pad te krijgen. En vooral om samen met hen  te zoeken naar alternatieven voor dit gedrag. Sinds 2012 wordt de aparte module ‘Drugs in het verkeer’ gegeven.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.