Aantal verkeersdoden in België opnieuw gedaald

Verkeersongevallen België
Bron: archief Verkeersnet.nl

Verkeersongevallen BelgiëHet aantal verkeersdoden op de Belgische wegen is dit eerste half jaar flink afgenomen: het aantal daalde met 13 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Belgische verkeerskenniscentrum Vias Institute. De cijfers zijn volgens de onderzoekers nog nooit zo laag geweest.

Vielen er in het eerste halfjaar van 2016 264 verkeersdoden, in het eerste halfjaar van 2017 waren dat er 230. Het aantal gewonden daalde in dezelfde periode ook: van 24.827 naar 23.806, een afname van 4,1 procent. Het aantal ongevallen is ook verminderd: 19.329 eerst naar 18.759 nu, ofwel -2,9 procent. Ook verminderd is het aantal ongevallen met jonge bestuurders – 18- tot en met 24 jarigen. Het daalde met 11,1 procent in het eerste semester van 2017.

Het is voor het eerst dat de cijfers zo laag zijn, stellen de onderzoekers verheugd vast. Een verklaring voor de daling geven ze niet. Wel merken ze op dat het een ontwikkeling is die al langer gaande is: de cijfers volgen de trend die ze zagen bij de cijfers van heel 2016.

Tot zover het goede nieuws. In Brussel en Antwerpen is het aantal verkeersdoden gestegen. Ook zien de onderzoekers een stijging van het aantal ongevallen en doden bij motorrijders.

Alcoholslot

Dat het aantal verkeersdoden over het algemeen gedaald is, stemt de Belgische Minister van Mobiliteit, François Bellot, gelukkig. Maar het is volgens hem nog een hele wereld te winnen. “In de eerste 6 maanden van het jaar, zijn er nog bijna 24 000 mensen gewond of gedood in ons verkeer. Dat zijn er meer dan 130 per dag. Om vooruitgang te blijven boeken, worden binnenkort nieuwe maatregelen van kracht.”

Hij wijst erop dat elke veroordeelde bestuurder die met minstens 1,8 promille alcohol in zijn lichaam gepakt is, een alcoholslot krijgt. En dat zo’n slot ook verplicht wordt voor recidivisten die met 1,2 of meer promille in hun lichaam gepakt worden. Hij benadrukt tenslotte dat de sancties voor mensen die een vluchtmisdrijf plegen, hoger worden.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.