Parkeerinstituten ontwikkelen standaard voor uitwisseling parkeerdata

Een uniforme standaard ontwikkelen én onderhouden voor het delen van parkeerdata tussen parkeerplatforms overal ter wereld. Dat is het doel van de Alliance for Parking Data Standards (APDS), dat de International Parking Institute (IPI), de British Parking Association (BPA), en de European Parking Association (EPA) onlangs zijn begonnen.

Een standaard is belangrijk, benadrukken de initiatiefnemers van de alliantie. Het zorgt voor een naadloze integratie van, en ook een betere communicatie tussen onder andere parkeerbedrijven, de automotive sector, IT-ontwikkelaars, leveranciers van apps en kaarten en andere stakeholders. Voor alle soorten parkeerdata meet de standaard gaan gelden. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over de locatie van parkeerplekken, transacties, beprijzing, maar ook de bezettingsgraad.

Heel waardevol

Parkeerdata is heel waardevol, benadrukte de gemeente Arnhem onlangs ook al. De gemeente begon recent, als een van de eerste gemeentes in Nederland, een portal waarop alle parkeertransacties vanaf 2014 tot heden te zien en te gebruiken zijn. Bewoners, bedrijven en kennisinstellingen kunnen met de gegevens bijvoorbeeld routeplanners ontwikkelen en of oplossingen vinden voor maatschappelijke vraagstukken.

De nieuwe parkeeralliantie begint niet helemaal op nul, maar integreert de bestaande standaarden ‘de Data Exchange Standards’ en ‘de Parking Industry Payment Standards.’ Deze laatste moet de complexe wereld van e-payments helpen versimpelen, is het idee. Nigel Williams, lid van de raad van bestuur van de EPA, zit de alliantie voor. Hij wordt vergezeld door leden van de drie moederorganisaties.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.