Verkeersmonitoring

Amsterdam stopt met Chinese camera’s om mensenrechten en spionage

Camera Amsterdam
Een camera bij een tramstop in Amsterdam. Beeld ter illustratie. Foto: Dutchmen Photography / Shutterstock

Amsterdam stopt met het gebruik van Chinese camera’s vanwege “zorgen om mensenrechten en spionage”. De camera’s worden onder meer ingezet om het (weg)verkeer in de stad te monitoren. Plaatselijk D66-wethouder Alexander Scholtes (ICT) meldt in een brief aan de raad dat de Chinese camera’s binnen vijf jaar moeten verdwijnen uit het straatbeeld van Amsterdam.

Op dit moment telt Amsterdam zo’n 1280 camera’s van Chinese makelij. Deze worden volgens de wethouder ingezet voor “gemeentelijke taken”. In mei vorig jaar nam de gemeenteraad een motie aan, die het college van burgemeester en wethouders opriep om geen camera’s van Chinese makelij of met connecties met de Volksrepubliek China te gebruiken.

Ondanks de angst vanuit de raad voor mensenrechtenkwesties en spionage, gaat de gemeente de camera’s niet per direct al vervangen. Het tussentijds vervangen van alle Chinese camera’s zou te duur zijn. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) worstelen veel gemeenten met het vraagstuk rond Chinese camera’s, aldus Scholtes.

Eerder commotie om cameraprivacy

Eerder was er al discussie over mogelijke privacyschendingen met camera’s in Amsterdam. In 2017 bleek op zowel trein- als metrostations gebruik werd gemaakt van verborgen camera’s in reclamezuilen.

Het was volgens de gemeenteraad toen “niet op voorhand duidelijk afgebakend” wat het doel van het maken van de beelden was. Ook waren er vragen over hoe er met de opslag en verwerking van de data werd omgegaan en wie er toezicht op de beelden hield.

Omdat er destijds veel commotie ontstond of er mogelijk enige vorm van inbreuk op de privacy plaatsvond, besloot het bedrijf achter de reclamezuilen, Exterion Media – in 2022 opgegaan in Global Media – eind 2017 de camera’s in de reclamezuilen uit te zetten.

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl