DOSSIER ENERGIE

Tweede Kamer wil energienet van spoorbeheerder ProRail inzetten tegen netcongestie

Tweede Kamer
De Tweede Kamer der Staten Generaal. Beeld ter illustratie. Foto: Maarten Zeehandelaar / Shutterstock

De Tweede Kamer wil dat de regering gaat overleggen met ProRail, vervoerders en regionale netbeheerders over mogelijke oplossingen voor de netcongestie. De Kamer denkt dat het elektriciteitsnet van ProRail kansen biedt om deze te verlichten, zowel voor het spoor zelf als voor andere maatschappelijke doeleinden.

Binnen de sector gaan er al langer geluiden op om het energienet van het openbaar vervoer slimmer in te richten, zodat overtollige energie beter benut kan worden. De motie die de regering oproept om hierover in gesprek te treden met ProRail, ingediend door Pieter Grinwis (CU) en Silvio Erkens (VVD), werd vandaag met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer.

De indieners van de motie constateren dat ProRail een landelijk elektriciteitsnet beheert voor de energievoorziening van het treinverkeer, en dat deze uitgebreid moet worden om het spoor toekomstbestendig te maken, terwijl de netcongestie dat verhindert. Tegelijkertijd constateren ze dat het net van ProRail ook kansen biedt om de congestie te verzachten.

Oproep is geen verplichting

De motie werd aangenomen tijdens het debat over de nieuwe Energiewet. Dat wetsvoorstel biedt onder andere mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken, bijvoorbeeld door bestaande ruimte op het net slimmer en flexibeler te kunnen gebruiken en meer mogelijkheden te bieden voor gezamenlijk gebruik van aansluitingen.

Ook de nieuwe Energiewet werd vandaag aangenomen in het debat. De motie over het overleg met ProRail vormt geen onderdeel van deze wet, maar moet gezien worden als aanvullende oproep. Als een motie wordt aangenomen, is de regering verplicht om de motie in overweging te nemen. De regering kan de motie uitvoeren, maar dat hoeft ze niet te doen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Alexander Molendijk

Bron: SpoorPro.nl