Werkzaamheden

‘Ergste file ooit’ op A12 blijft uit, wel vertragingen

Een file in de avond
Een file. Foto ter illustratie Shutterstock, Dmitry Kalinovsky

Er staat maandagochtend zoals verwacht file op de A12 richting Utrecht, maar die is volgens ANWB Verkeersinformatie niet “ontwrichtend”. Door werkzaamheden zijn deze week van Nieuwerbrug tot De Meern twee van de vier rijstroken dicht. “Natuurlijk geeft dat vertraging, maar de weg is wel gewoon open”, aldus de ANWB.

Door de file tussen Nieuwerbrug en De Meern, die volgens de ANWB gedurende een groot deel van de ochtendspits “stabiel rond de 14 kilometer was”, hadden automobilisten gemiddeld tot ongeveer drie kwartier vertraging. Inmiddels neemt de file af: rond 08.30 uur staat er nog zo’n 12 kilometer, met een vertraging van twintig minuten.

Vooraf waarschuwden de ANWB en Rijkswaterstaat nog voor enorme hinder vanwege de werkzaamheden. “Als weggebruikers hun reisgedrag niet aanpassen, kan dit zomaar de ergste file ooit op de A12 worden”, zei omgevingsmanager van Rijkswaterstaat Leonie de Vries.

Thuiswerken

Automobilisten krijgen het advies om zoveel mogelijk thuis te werken en waar mogelijk met het openbaar vervoer of de fiets te reizen. “Weggebruikers die toch per se de weg op moeten, doen er verstandig aan om voor de beste omleidingsroutes op navigatie te rijden. Al zullen de omleidingsroutes ook erg druk zijn”, aldus Rijkswaterstaat.

Elders in het land stonden maandag tijdens de ochtendspits langere files. Zo leidde een ongeluk op de A4 van Den Haag naar Rotterdam ter hoogte van het knooppunt Benelux tot een uur vertraging. Een personenauto kwam daar op de kop terecht na een botsing met een andere auto. Ook op de A7 van Hoorn naar Zaanstad staat het verkeer weer vast, door werkzaamheden aan de brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend.

Groot onderhoud

De rijbaanafsluitingen op de A12 zijn onderdeel van groot onderhoud aan het wegdek van de snelweg van Nieuwerbrug tot knooppunt Oudenrijn. De werkzaamheden op het traject duren de hele maand juni. Vanaf maandag zijn er twee rijstroken minder beschikbaar op de A12 van Nieuwerbrug tot De Meern. Onder meer het asfalt wordt vervangen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP