Verkeersveiligheid

Minister Harbers vindt cijfers over rijden onder invloed wiet ‘schokkend’

Beeld: minister Harbers
Minister Mark Harbers. Beeld: RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman.

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) vindt het “schokkend” dat bijna een kwart van de cannabisgebruikers kort na het blowen autorijdt, zegt hij dinsdag in de Tweede Kamer. “Soms ook echt met totaal verkeerde informatie. Omdat men zegt: ik word er zo rustig van, dus dan kan ik beter autorijden. Precies het tegenovergestelde is waar.”

Donderdag 4 april meldde Team Alert dat 22 procent van de cannabisgebruikers al binnen een uur na het blowen achter het stuur stapt. De organisatie voor verkeersveiligheid had onderzoek gedaan onder 2172 cannabisgebruikers. Vooral frequente gebruikers, mannen en mensen zonder kinderen gaan de weg op onder invloed van cannabis, bleek daaruit.

Eline Vedder (CDA) wilde van de minister weten of een ‘wietslot’ ook mogelijk is, net als het alcoholslot waarbij de auto niet start als de bestuurder te veel heeft gedronken. Dat kan om technische redenen niet, reageerde de minister. “Helaas, misschien dat het ooit nog uitgevonden wordt.”

Verplichte cursus

Sinds een jaar kunnen mensen die worden gepakt met drugs in het verkeer een zogeheten ‘educatieve maatregel’ over drugs in het verkeer krijgen. Dat is een verplichte cursus waarbij deelnemers onder meer leren welke invloed drugs op hun lichaam hebben. Een ambtenaar heeft onlangs ook meegedaan aan de cursus, zei Harbers. “Om ook persoonlijk inzicht te krijgen in de overwegingen die daar spelen.”

Auteur: ANP