Verkeersveiligheid

Bijna kwart stapt uur na blowen achter het stuur

Beeld: joint achter het stuur
Volgens de onderzoekers zijn het vooral veelgebruikers die snel gaan rijden. Foto: Shutterstock, Aldo_Parrotta

Bijna een kwart van de cannabisgebruikers (22 procent) stapte het afgelopen jaar binnen een uur na het blowen al achter het stuur. Dat blijkt uit een onderzoek van Team Alert in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Uit het onderzoek van eind vorig jaar onder ruim 2100 cannabisgebruikers boven de 18 jaar bleek verder dat 46 procent binnen acht uur na het cannabisgebruik auto had gereden. Het is verboden om onder invloed van drugs deel te nemen aan het verkeer.

Volgens de onderzoekers zijn het vooral frequente gebruikers die snel gaan autorijden. Het zijn vaak mannen en mensen zonder kinderen. Vaak gebeurt het bewust omdat de pakkans klein wordt geacht. “Meer dan de helft van de deelnemers wist tijdens het gebruik dat ze later zouden rijden”, aldus het onderzoek.

“Ik vind het schokkend dat uit dit onderzoek blijkt dat veel cannabisrijders gewoon op pad gaan, terwijl ze heel goed weten dat het verboden is”, reageert minister Mark Harbers (Infrastructuur).

Onderwerpen:

Auteur: ANP