Veilig Verkeer Nederland

VVN staat voor raadsel: amper helft leerlingen slaagt voor verkeersexamen

Beeld: een eerder Veilig Verkeer Nederland Verkeersexamen.
Een eerder Veilig Verkeer Nederland Verkeersexamen. Foto: ANP, Sander Koning

Het theoretisch verkeersexamen bezorgt Veilig Verkeer Nederland (VVN) hoofdbrekens. Na de eerste examenweek staat het voorlopige slagingspercentage op slechts 53 procent. Dat is beduidend lager dan de uitslagen van de afgelopen jaren. De organisatie zegt zeer verbaasd en teleurgesteld te zijn.

“Uit feedback van leerkrachten begrijpen we dat het examen als moeilijk is ervaren”, aldus de organisatie op haar website. VVN doet nu “uitgebreid onderzoek” naar het theoretisch verkeersexamen, om de oorzaak van het lage slagingspercentage te achterhalen. “Daarbij kijken we ook naar ons eigen proces. We zien dat oefenexamens wel goed zijn gemaakt, net als de herexamens die nu al zijn afgenomen”, zo schrijft VVN.

De organisatie laat weten dat het examen met veel zorg is samengesteld: “Vanuit de leerdoelen uit de doorlopende leerlijn voor verkeer maken we een toetsmatrijs. Deze toetsmatrijs is afgestemd met het Cito. Zij kijken onder andere naar vraagsoorten, vraagstelling en de samenhang hiertussen.” Daarna beoordeelt een examencommissie meermaals de vragen. “In de examencommissie zijn verschillende expertises aanwezig, waaronder leerkrachten en een toetsdeskundige van het Cito.” Ten slotte worden de vragen nog op een school getest.

Veilig Verkeer Nederland zegt het vervelend te vinden dat veel leerlingen teleurgesteld zijn. “Daarnaast hopen we natuurlijk dat zo veel mogelijk leerlingen alsnog slagen bij het herexamen. Scholen worden over bovenstaande geïnformeerd.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink

1 reactie op “VVN staat voor raadsel: amper helft leerlingen slaagt voor verkeersexamen”

Henk van der Zanden|04.04.24|16:40

VVN vragen haar 53% – goed examen te publiceren zodat ook buitenstaanders kunnen beoordelen wat hier aan de hand is.