92ste keer

Ruim 200.000 basisscholieren nemen deel aan Nationaal Verkeersexamen

Beeld: leerlingen steken over bij verkeersexamen VVN
Leerlingen steken over bij een eerder VVN-verkeersexamen ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Veilig Verkeer Nederland (VVN) start maandag voor de 92e keer het Nationaal Verkeersexamen op bijna alle basisscholen in Nederland. Ruim 200.000 leerlingen uit groep 7 en 8 nemen deel aan het examen.

Het theoretische gedeelte van het Nationaal Verkeersexamen, dat in de schoolregio’s Noord, Midden en Zuid wordt afgenomen, vindt plaats op 25, 26 en 27 maart. Het examen vormt de afsluiting van een jaar lang verkeerseducatie, waarin de kinderen lessen hebben gekregen over verkeersregels, veilig gedrag en het ontwikkelen van verkeersinzicht.

Het theoriegedeelte van het examen bestaat uit vragen over regels, verkeersborden en verschillende verkeerssituaties. In het praktijkexamen dat in de eerste week van april volgt, moeten de basisschoolleerlingen in echte verkeerssituaties aantonen dat ze de aangeleerde vaardigheden kunnen toepassen.

Pechtold

Voor CBR-directeur Alexander Pechtold is het Nationaal Verkeersexamen een belangrijke eerste stap om het onderwerp verkeersveiligheid al op jonge leeftijd onder de aandacht te brengen. Dat zei hij onlangs tegen radio-dj Ruud de Wild in een gesprek over het slagingspercentage voor het theorie-examen. Het gemiddelde slagingspercentage schommelt al jaren rond de 40 procent.

“Je moet je gewoon goed voorbereiden. Als je nou eens begint met het op de basisschool al goed te leren. Het Nationaal Verkeersexamen is een eerste stap om verantwoord mee te doen. Al die elf- en twaalfjarigen wil ik veel succes wensen en ik adviseer hun ouders om ook mee te kijken”, aldus Pechtold.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Else Van Andel

Bron: RijschoolPro