Zuid-Holland

Goudappel: jongeren gedragen zich het vaakst onveilig in verkeer

Beeld: telefoon achter het stuur
Ook telefoongebruik in het verkeer is een van de risicovolle gedragingen Shutterstock, StunningArt

Jongvolwassenen (18 tot 34 jaar) maken zich het vaakst schuldig aan verkeersonveilig gedrag, zo blijkt uit onderzoek van Goudappel. Dat komt onder meer omdat zij het risico van hun acties onderschatten. Naarmate zij ouder worden, neemt het gevaarlijke gedrag af. Het gaat om bijvoorbeeld rijden onder invloed van alcohol, te hard rijden en vermoeid rijden.

Bij nog jongere mensen, tussen de 12 en 17 jaar, is dat juist niet het geval. “65 procent van hen onderkent het gevaar van rijden onder invloed en vindt dit niet acceptabel. Dat geldt ook voor drugsgebruik en het gebruik van een mobieltje tijdens verkeersdeelname”, aldus Ada Aalbrecht, projectleider verkeersveilig gedrag bij ROV Zuid-Holland. “Het zou mooi zijn als we het gedrag van die groep jongeren weten vast te houden.”

Voor het onderzoek ondervroegen de onderzoekers 4.540 volwassenen en 316 minderjarigen in Zuid-Holland. Het merendeel van de ondervraagden vindt verkeersveilig gedrag belangrijk (50 tot 70 procent), maar in de praktijk houdt menigeen zich daar niet aan. Zo rapporteren mensen dat ze in het afgelopen jaar minstens 1 tot 2 keer hun mobiel gebruikten tijdens verkeersdeelname (36 procent), dat ze onder invloed van alcohol hebben gereden (21 procent), dat ze te hard hebben gereden (21 procent) en dat ze vermoeid waren onderweg (19 procent).

Mensen vertonen verkeersonveilig gedrag omdat ze de pakkans als klein ervaren en het eigen gedrag overschatten. Zo denkt men ondanks alcohol- en/of drugsgebruik nog steeds verkeersveilig te kunnen rijden, zeker bij korte autoritjes. Ook denkt men dat deze middelen geen invloed hebben op je fietsgedrag. Echter speelt bij rij ruim 6.200 mensen die jaarlijks op de Spoedeisende Hulp terecht komen alcohol een rol, zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Circa 75 procent hiervan is fietser.

Uit verveling

Ook spelen urgentie, toeval of niet voorbereid zijn een rol, maar in mindere mate. Zo zeggen respondenten dat de telefoon nu eenmaal nodig is om te navigeren maar ook dat zij de telefoon onderweg gebruiken uit verveling of uit tijdverdrijf.

Weggebruikers die zich onveilig gedragen, vinden dit gedrag vaker aanvaardbaar. Zij bagatelliseren hun eigen gedrag door aan te geven dat ze dit gedrag ook zien in hun omgeving bij voor hen belangrijke mensen. Ook schatten zij het risico van dit gedrag lager in dan het werkelijk is. Opvallend is dat zij de pakkans wel hoger inschatten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink

1 reactie op “Goudappel: jongeren gedragen zich het vaakst onveilig in verkeer”

ReindeR Rustema|28.03.24|14:20

Wacht even. Is er niet toevallig ook een ander belangrijk verschil tussen de groep tot 17/18 en die erna? De tieners fietsen en vanaf 16 mag je gemotoriseerd op twee wielen, kort erna zelfs op vier wielen. Gas geven! Dat doen jongeren! Ze voelen zich onsterfelijk. Op de fiets ook, maar dan word je wel moe (en je krijgt gratis een goede conditie). Kortom, dit is een pleidooi om zo lang mogelijk te blijven fietsen. Fietsen op eigen kracht, geen e-bike. Maak die jonge lichamen moe, topsporters!