Rustenburg-Oostbroek

Den Haag trekt uitbreiding betaald parkeren in na communicatiefouten

Beeld: stadhuis Den Haag
Het stadhuis van Den Haag Shutterstock, oliverdelahaye

Het gemeentebestuur van Den Haag stelt de uitbreiding van betaald parkeren in de Haagse wijken Rustenburg-Oostbroek en Laak voorlopig uit. In die wijken zou betaald parkeren ook overdag worden ingevoerd, waar dat eerst alleen na 18.00 uur zo was. Volgens het college is er onvoldoende gecommuniceerd met bewoners en ondernemers over het onderwerp. 

Dat valt te lezen in antwoorden van het college van burgemeester en wethouders (B&W) op vragen van raadslid Jelle Meinesz (Hart voor Den Haag). Volgens Meinesz is er een heuse ‘volksopstand’ ontstaan door de uitbreiding van het betaald parkeren. Volgens hem zijn bewoners volledig overvallen door de maatregel omdat het college niet goed gecommuniceerd heeft.

Het college wil niet spreken van een volksopstand, maar herkent de problematiek die Meinesz schetst. Uit de antwoorden blijkt dat het met de communicatie op meerdere momenten mis is gegaan. Allereerst had het wijzigen van de venstertijden besproken moeten worden met klankbordgroep Laak. “Dit is niet gebeurd. Dat betreurt het college zeer.” Het college gaat nu alsnog in gesprek met de klankbordgroep.

Te laat verstuurd

Ook blijkt dat de brief naar bewoners en ondernemers zonder parkeervergunning in Rustenburg-Oostbroek te laat verstuurd is. “Zeker bij een gevoelig onderwerp als parkeren dient de communicatie op orde te zijn. Dat dit niet is gebeurd, trekt het college zich zeer aan.” Ook in die wijk gaat het college alsnog het gesprek aan, ditmaal met bewoners en ondernemers”, zo schrijft het college.

In beide wijken stelt het gemeentebestuur de uitbreiding van betaald parkeren uit, om eerst de gesprekken te kunnen voeren.

Parkeerdruk

De nut en noodzaak van de maatregel zijn wel al getoetst, zo schrijft het college. Zo valt in het Parkeerstrategie 2021-2030 te lezen dat betaald parkeren in de wijken is ingevoerd of uitgebreid omdat daar een te hoge parkeerdruk is.

Volgens bewoners van Rustenburg-Oostbroek heerst er overdag echter geen te hoge parkeerdruk in de wijk, alleen ’s avonds. Dat blijkt uit een online petitie die zo’n 900 keer ondertekend is. In een bewonersbijeenkomst waar de wethouder bekend maakte dat de maatregel uitgesteld wordt, werd dan ook enthousiast gereageerd door bewoners, blijkt uit berichtgeving van Den Haag FM.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink