deelmobiliteit

Babboedebacle veroorzaakt moeilijkheden voor Baqme

Beeld: een bakfiets van Baqme
Sinds de uitspraak van de NVWA staan de bakfietsen van Baqme stil ProMedia, redactie

Deelbakfietsaanbieder Baqme zit in de knel omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft gezegd dat de bakfietsen van Babboe mogelijk onveilig zijn. Baqme werkte met bakfietsen van Babboe, maar moet door de uitspraak aan de slag met andere leveranciers. Sinds de uitspraak van de NVWA twee weken geleden kan het bedrijf geen fietsen meer verhuren. 

“Hoewel Baqme in het verleden geen van de genoemde problemen heeft ondervonden met de fietsen die bij Babboe zijn gekocht, stellen we de veiligheid en het welzijn van onze gebruikers boven alles”, zo valt te lezen op de website van Baqme. “In het licht van de richtlijn van de NVWA hebben we besloten om onze operaties tijdelijk op te schorten totdat we bevestiging van Babboe hebben ontvangen dat onze fietsen voldoen aan de veiligheidsnormen.”

Ondertussen werkt het bedrijf samen met andere leveranciers om gebruikers “zo snel mogelijk weer toegang te bieden tot veilige en betrouwbare elektrische bakfietsen”. Baqme heeft een vloot van wel 400 elektrische deelbakfietsen. Ook heeft het bedrijf drie weken geleden een vergunning gekregen om vanaf deze zomer 750 deelbakfietsen in Amsterdam aan te bieden. Wat de gevolgen zijn van de uitspraak van NVWA voor deze zaken is nog niet duidelijk, Baqme was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Waslijst

Halverwege februari maakte de NVWA bekend dat Babboe voorlopig geen fietsen meer mag verkopen omdat de fietsen mogelijk onveilig zijn. Ook moet het bedrijf een waslijst aan modellen terugroepen. De afgelopen jaren bleken honderden frames van de fietsen te zijn gebroken, dat gevaarlijke verkeerssituaties kan opleveren. Babboe deed hier vervolgens onvoldoende onderzoek naar en nam geen maatregelen, constateerde de toezichthouder. De terugroepactie startte op dinsdag.

Lees ook:

Auteur: Laura Houtenbrink