Grote belangstelling

Ruim helft nieuw verkochte fietsen is e-bike

Beeld: een elektrische fiets in Amsterdam
Een elektrisch fietser in Amsterdam Shutterstock, Canetti

Van alle nieuw verkochte fietsen vorig jaar was ruim de helft (56 procent) een elektrische fiets. Er zijn in totaal 453.000 stuks verkocht in 2023. Dat blijkt uit cijfers van Bovag en de Rai Vereniging. In totaal zijn vorig jaar 804.000 nieuwe fietsen verkocht, dat is minder dan het jaar ervoor (855.000). Toch spreken de brancheorganisaties van een “gezonde markt” voor fietsen.

De totale omzet van de fietsbranche lag op 1,4 miljard euro, wat een daling van bijna 4 procent is vergeleken met 2022. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe fiets kwam uit op 1.815 euro. Voor een nieuwe e-bike was dat in doorsnee 2.574 euro.

Ondanks de lagere omzet spreken Rai Vereniging en Bovag van een “gezonde markt” voor fietsen, na de uitzonderlijke vraag tijdens de coronapandemie. Door de coronabeperkingen kochten mensen veel vaker een fiets om uitstapjes te maken of om openbaar vervoer te mijden.

Grote belangstelling e-bikes

“De markt moest na de verkoophausse tijdens de coronaperiode weliswaar wat gas terugnemen, maar de vraag bleef per saldo op niveau”, zegt Huub Lamers die voorzitter is van de sectie Fietsen van Rai Vereniging. Volgens hem blijft de belangstelling voor fietsen en dan vooral e-bikes groot.

Lamers stelt dat er ook nog veel potentie is als het gaat om forenzen, want ongeveer de helft van de werknemers heeft nog geen toegang tot een fiets van de zaak. “Wij blijven ons daarom inzetten voor een nog betere en aantrekkelijkere leasefietsregeling die ook daadwerkelijk stimuleert om de fiets te pakken naar het werk.”

Lees ook:

Auteur: Laura Houtenbrink

Bron: ANP