Zichtbaarheid

Onveilige veiligheidshesjes op de markt, waarschuwt ANWB

Veiligheidshesje
Zo'n 35 procent van de door ANWB ingekochte veiligheidshesjes, voldeed niet aan de Europese normen. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Venema Media

Er zijn verschillende onveilige veiligheidshesjes op de markt. Deze reflecteren niet of nauwelijks, meldt de ANWB op basis van eigen onderzoek, uitgevoerd samen met de Duitse zusterorganisatie ADAC. De belangenbehartiger voor mobiliteit adviseert weggebruikers hun veiligheidshesje hierop te controleren.

Veiligheidshesjes worden gebruikt om goed zichtbaar te zijn voor het overige verkeer in geval van pech of aanrijding. Daarnaast worden ze gebruikt door fietsers, motorrijders of hardlopers om op te vallen. In Nederland is het niet verplicht er eentje bij je te hebben in de auto, maar in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Spanje en Kroatië bijvoorbeeld wel.

Experts hebben veertien verschillende hesjes op zichtbaarheid in het donker getest; 35 procent bleek niet aan Europese normen te voldoen. Deze hesjes reflecteren niet of nauwelijks, aldus de ANWB. Zulke hesjes zijn ook in Nederland online verkrijgbaar.

Zaklamp

De ANWB adviseert consumenten met een zelftest te kijken of een hesje deugt. Dit kan door met het lampje van een smartphone of een zaklamp op een afstand van zo’n 3 meter te schijnen op het hesje. Het ding zou stralend wit moeten reflecteren. Een ander advies is bij aanschaf ervan te letten op een label met de normering: EN ISO 20471. Bij een goed hesje zit dat ingenaaid.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits/ANP