innovatie

Nieuw loopstromenmodel brengt voetgangerverkeer in kaart

Beeld: winkelend publiek in Groningen
Winkelend publiek in Groningen Shutterstock, T.W. van Urk

Adviesbureau Goudappel heeft het eerste loopstromenmodel van Nederland ontwikkeld. Het model maakt inzichtelijk waar mensen lopen, hoeveel mensen er lopen en waarom. Met die informatie kunnen beleidsmakers en gemeenten het voetgangersverkeer ook beter sturen. Dat kan van pas komen als er in een gebied bijvoorbeeld veel woningen bijkomen.

“Voor alle manieren waarop de mens zich kan verplaatsen zijn de netwerken en de mate van gebruik goed in beeld gebracht. Behalve voor lopen”, zo legt Goudappel uit. “Daarom hebben wij het Nederlands Loopstromenmodel ontwikkeld.”

Het model kan bijvoorbeeld voorspellen wat er gebeurt met de voetgangersstromen als er in een gebied extra arbeidsplaatsen of nieuwe bewoners bijkomen. Of hoe het voetgangersverkeer zich beweegt van- en naar specifieke locaties en op ‘binnenplekken’ zoals in stations en in winkelcentra. “Dit biedt inzicht in bijvoorbeeld knelpunten qua drukte of in de meest geschikte plek voor bewegwijzering.”

“Ik hoop dat het beleidsmakers en ontwerpers kan helpen de openbare ruimte meer in te richten voor de mens”, aldus Dennis van Sluijs, die medeontwikkelaar is van het model. “We beredeneren veel vanuit data, maar voor de voetganger bleef dit achter. Met dit model hebben we denk ik een van de laatste puzzelstukjes voor de datapuzzel kunnen leggen. Op die manier kunnen we alle modaliteiten gelijkwaardig meenemen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink