niet rechtsgeldig

Heemstede moet door fout 100.000 euro parkeergeld terugbetalen

Beeld: het gemeentehuis van Heemstede
Het gemeentehuis van Heemstede Shutterstock, Erik Laan

Op 20 december besloot de gemeenteraad van Heemstede dat niet het college van burgemeesters en wethouders, maar de raad voortaan kan bepalen op welke plekken betaald parkeren geldt. Dat besluit bleek niet rechtsgeldig en dus moet de gemeente alle parkeerinkomsten die sinds 29 december zijn binnengekomen, ruim 100.000 euro, terugbetalen aan inwoners. 

Dat meldt de gemeente op haar website en in raadsdocumenten. Het besluit is niet rechtsgeldig omdat de regeling rond betaald parkeren ook in de belastingverordening opgenomen had moeten worden. Dat is niet gebeurd. De gemeenteraad overlegt woensdag om de bevoegdheid voor het kiezen van de parkeerlocaties voor nu terug te geven aan het college. Daarmee is de nieuwe parkeerregeling vanaf 15 januari van kracht. Inwoners kunnen hun geld binnenkort terugvragen via de website van de gemeente.

Wethouder Arianne de Wit (Parkeren) spreekt tegenover De Telegraaf van een vervelende situatie. “Het is voor het college een wake-upcall om dit soort vragen eerst goed te laten toetsen door juridische zaken. We hebben direct de handhavers gebeld om te stoppen met het uitschrijven van bonnen”, zo laat ze de krant weten.

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Laura Houtenbrink