richtlijn

Europees Parlement wil rijontzegging bij roekeloos rijgedrag

Beeld: EU-gebouw in Straatsburg
Het Europees Parlementsgebouw in Straatsburg. Shutterstock, olrat

Het Europees Parlement vindt dat ernstige verkeersovertredingen moeten leiden tot ontzegging van de rijbevoegdheid in de hele Europese Unie. Het gaat hierbij om overtredingen als rijden onder invloed, te hard rijden of het veroorzaken van een dodelijk ongeval.

Dat meldt RijschoolPro. Op dit moment geldt de rijontzegging alleen in het land waar de overtreding is begaan en leidt het niet tot beperkingen in de rest van de EU. Dat moet veranderen, vinden de Europarlementariërs.

Het Parlement stelt voor dat EU-landen elkaar binnen maximaal tien werkdagen informeren over de beslissing omtrent de eventuele ontzegging van de rijbevoegdheid. Daarnaast stellen zij een deadline van vijftien werkdagen voor om te beslissen of de ontzegging op de hele EU van toepassing zal zijn.

Verantwoordelijkheid

EP-rapporteur Petar Vitanov geeft aan veel vertrouwen te hebben in deze nieuwe richtlijn. “Deze richtlijn zal niet alleen bijdragen aan een vermindering van het aantal verkeersongevallen. Het zal ook leiden tot een groter bewustzijn bij burgers over meer verantwoordelijk rijgedrag en meer bereidheid om de regels te volgen en de gevolgen van het overtreden ervan te aanvaarden.”

De richtlijn is aangenomen met 372 stemmen voor en 220 stemmen tegen. De Raad heeft nog geen standpunt ingenomen. Het nieuwe Parlement, dat in juni 2024 wordt verkozen, zal het werk aan deze wet voortzetten.

Verkeersveiligheid

De regels inzake ontzegging van de rijbevoegdheid maken deel uit van het verkeersveiligheidspakket dat de Commissie in maart 2023 heeft gepresenteerd. Het bevat ook regels voor de grensoverschrijdende uitwisseling van informatie over verkeersovertredingen, waarover momenteel met de Raad wordt onderhandeld. Het pakket heeft tot doel de veiligheid voor alle weggebruikers te verbeteren en het aantal verkeersdoden in het EU-wegvervoer tegen 2050 zo dicht mogelijk bij nul te brengen.

Lees ook:

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Else Van Andel

Bron: RijschoolPro