'Ruimte voor groen'

Nijmegen schrapt alle parkeerplekken op straat in centrum

Beeld: Nijmegen
Foto ter illustratie Shutterstock, INTREEGUE Photography

Nijmegen wil alle openbare parkeerplaatsen op straat in het stadscentrum afschaffen. Er blijven alleen nog parkeerplaatsen voor gehandicapten over. Wie met de auto naar het centrum gaat moet parkeren in een parkeergarage of op een parkeerterrein buiten het centrum. Dat staat in het plan Koers voor de Binnenstad, dat het college van burgemeester en wethouders dinsdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Twee parkeergarages in het centrum van de stad worden alleen nog toegankelijk voor bewoners van de binnenstad en voor ondernemers. Ze moeten daarvoor een parkeerabonnement aanschaffen. Vanaf eind dit jaar tot aan 2035 verdwijnen langzamerhand alle openbare parkeerplaatsen uit de straten als het aan het college ligt. Wie het centrum wil bezoeken kan openbaar vervoer gebruiken. Bij parkeerterreinen net buiten het stadscentrum komt deelvervoer te staan, zoals elektrische fietsen en scooters.

Ook fietsers mogen in het centrum hun rijwiel niet meer zomaar overal op straat neerzetten. Het college wil fietsparkeren “clusteren” in stallingen bij alle ingangen naar het centrum. Onderzocht wordt nog welke route het meest geschikt is voor fietsers die dwars door het centrum moeten rijden.

De binnenstad moet de huiskamer van Nijmegen worden, vindt het college. Dat betekent meer ruimte voor spelen en sport en meer groen. Bomen zorgen voor verkoeling en dat is nodig gezien de klimaatverandering. Het college wil ook het erfgoed in het centrum beter beschermen. In het historische Valkhofpark zijn geen grote publieksevenementen meer toegestaan, omdat de beschermde bodem daar te veel onder lijdt. De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over het plan.

Lees ook:

Auteur: Laura Houtenbrink