Mobiliteitsmanagement

Slim van A naar B: Zuid-Holland Bereikbaar lanceert website voor reizigers, werkgevers en logistieke ondernemers

Beeld: een fietspad in Zuid-Holland
Foto ter illustratie Rijkswaterstaat

De samenwerkingsorganisatie Zuid-Holland Bereikbaar heeft een nieuwe website waarop zowel reizigers als werkgevers en ondernemers in de logistiek een handig overzicht van alle grote werkzaamheden in Zuid-Holland kunnen vinden en wat dat voor verschillende partijen betekent. VerkeersNet sprak met Jasna de Groot van het Havenbedrijf Rotterdam en Esther de Graaf van Rijkswaterstaat over het project. 

“Zeven jaar geleden zijn we begonnen met mobiliteitsmanagement in het havengebied. Naast het slim plannen van werkzaamheden, verkeersmanagement en inzet van logistieks- en mobiliteitsmakelaars hebben we de site ‘Reizen naar je Werk’ opgezet. Wij zagen in de regio namelijk behoefte aan één centrale plek waar men alle relevante informatie met betrekking tot bereikbaarheid kon vinden”, aldus De Groot, die al 25 jaar werkzaam is bij het Havenbedrijf.

“Eigenlijk ligt die behoefte ook ten grondslag aan Zuid-Holland Bereikbaar. Wegbeheerders kunnen op die manier alle informatie die ze hebben delen met elkaar, én met relevante andere partijen”, gaat zij verder. Het samenwerkingsverband bestaat uit acht verschillende partijen: Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Provincie Zuid-Holland, gemeente Den Haag, gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Havenbedrijf Rotterdam en ProRail.

“We proberen over wegbeheerders heen gebiedsgericht te communiceren”, voegt Esther de Graaf toe. “Rijkswaterstaat beheert de snelwegen, de provincie de N-wegen en ProRail het spoor. Maar de verkeersdeelnemer of reiziger wil gewoon weten welke werkzaamheden voor zijn of haar gebied in het verschiet liggen en wat daarvan de gevolgen zijn.”

Doelgroepen

De site is zo ingericht dat elke doelgroep meteen weet waar ze moeten kijken. Voor reizigers is er nieuws over afsluitingen en tips over hoe daarmee om te gaan, met een handig kaartje erbij. Voor werkgevers zijn daar ook tools aan toegevoegd, bijvoorbeeld de mobiliteitsscan. Daarnaast is het bij sommige werkzaamheden voor werkgevers mogelijk om tijdelijk een gratis “probeerpool” voor e-bikes of speedpedelecs op hun bedrijf te plaatsen, zodat werknemers die kunnen proberen. Ook kunnen werkgevers in contact komen met een mobiliteitsadviseur voor kosteloos advies, of netwerken met andere werkgevers uit hun regio om samen te kijken hoe het woon-werkverkeer handiger kan.

Ook voor de logistiek is er allerlei handige informatie te vinden. Zo biedt Zuid-Holland Bereikbaar een logistieke quickscan aan, waarmee bedrijven kosteloos kunnen uitvinden of ze nog doeltreffender te werk kunnen gaan en bijvoorbeeld vaker de spits kunnen mijden. Daarnaast is het gemakkelijk om via de site met een logistiek adviseur in contact te komen die meer tips kan geven.

Werkzaamheden spreiden

Dat is erg praktisch, want er komen nogal wat werkzaamheden in Zuid-Holland aan. “Die renovatiewerkzaamheden moeten nu eenmaal plaatsvinden, want die bruggen en tunnels zijn hard toe aan onderhoud. En dat geeft hinder”, stelt De Groot. “Maar je kunt bij de uitvoering ervan wél kijken of je die werkzaamheden beter en slimmer kunt plannen en spreiden zodat de overlast voor reizigers en het bedrijfsleven beperkt blijft. Ook daar is ons samenwerkingsverband erg nuttig voor.”

Iedereen die zakendoet in, of reist binnen Zuid-Holland kan voor het totaaloverzicht van de grote werkzaamheden nu terecht op www.zuidhollandbereikbaar.nl. Heb je vragen of ben je benieuwd naar samenwerking? Neem dan contact op via info@zuidhollandbereikbaar.nl.

Auteur: Zuid-Holland Bereikbaar