Smart Mobility

Noord-Holland steekt 11 miljoen euro in slimme mobiliteit

N-wegen, verkeer en stoplichten rond Schiphol. Foto: Noord-Holland/BAS BEENTJES

De provincie Noord-Holland steekt 11 miljoen euro in verbetering van de bereikbaarheid en verkeersveiligheid met zogeheten slimme maatregelen. Met het gebruik van data wil de provincie wegen veiliger maken, eerder waarschuwingen versturen en bijvoorbeeld verkeerslichten beter laten werken.

Om de plannen uit te werken investeert Noord-Holland de komende anderhalf jaar 8,7 miljoen euro. Daarbij komt nog 2,3 miljoen euro vanuit samenwerkingsverbanden en subsidies. Het geld wordt gebruikt voor onderzoek en het uitvoeren van plannen.

Een voorbeeld is dat verkeerslichten langer op groen blijven voor groepen scholieren. Zo kan de hele groep veilig doorfietsen en hoeven de laatsten niet door rood te rijden om bij de groep te blijven.

Een meer toekomstgericht plan is de zelfrijdende bus. De provincie gaat onderzoeken wat de mogelijkheden hiervan zijn met het oog op personeelstekorten in het ov. “Technisch is het mogelijk, maar hoe werkt dat in de praktijk? Wie weet rijdt een bus zonder buschauffeur over een tijd van A naar B en wordt dat het ov van de toekomst”, schrijft de provincie.

Waarschuwing bij afzetting

Verder wil Noord-Holland dat automobilisten sneller gewaarschuwd worden als er een afzetting langs de weg is, bijvoorbeeld vanwege een auto met pech op de vluchtstrook. De provincie heeft daarom een test uitgevoerd waarbij de weginspecteur automatisch een waarschuwing naar het dashboard van automobilisten stuurt ‘pas op stilstaand voertuig’.

Volgens de provincie is het “van belang” dat nieuwe auto’s automatisch data doorsturen naar wegbeheerders. Zo kan bijvoorbeeld data worden verzameld waar het vaak druk is en waar vaak wordt geremd.

De Noord-Hollandse wegen zijn volgens de provincie al druk, “en er komt de komende jaren nog meer verkeer bij, doordat er nieuwe woonwijken worden gebouwd”.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group