Betaald parkeren

Utrechtse VVD laat parkeervisie juridisch toetsen: ‘Wij willen een referendum’

Beeld: geparkeerde auto's aan de Utrechtse gracht
Als het aan GroenLinks ligt, wordt parkeren in heel Utrecht binnenkort betaald Foto: Shutterstock, Nick_Nick

De VVD-fractie van Utrecht wil een referendum over betaald parkeren mogelijk maken. GroenLinks is er bij de laatste coalitieonderhandeling in geslaagd betaald parkeren voor de hele stad goedgekeurd te krijgen. Omdat de invoering via een belastingmaatregel wordt genomen, is deze echter niet referendabel. De plaatselijke VVD probeert dit te veranderen.

Dat bevestigt Marijn de Pagter, fractievoorzitter van de Utrechtse VVD aan VerkeersNet na berichtgeving door RTV Utrecht. “Op 30 november heeft de raadscommissie de parkeervisie teruggestuurd naar het college, omdat parkeerbeleid tot de omgevingsvisie behoort. Bij een omgevingsvisie hoort nu eenmaal een draagvlakmeting”, zegt De Pagter. “Het college was het daar echter niet mee eens. Nu komt er op ons verzoek een externe juridische toets voor de parkeervisie.”

Volgens De Pagter is een referendum een tweede stap. “Het gaat nu meer om goed bestuur voeren. Maar het is wel waar dat wij een referendum willen en dat wij ook tegen de invoer van betaald parkeren zijn. Mensen betalen tenslotte al wegenbelasting.” Ook vindt het raadslid dat het onderwerp zich goed leent voor een referendum omdat het een relatief simpele vraag is of iemand wel of geen betaald parkeren wil.

Het laatste jaar zijn er verschillende referenda over parkeren geweest. De invoer van betaald parkeren roept bij inwoners en ondernemers veel weerstand op. In Amersfoort heeft een ruime meerderheid tegen het betaald parkeren gestemd, maar het gemeentebestuur heeft dit naast zich neergelegd. De coalitie achtte de plannen nodig om de stad in de toekomst leefbaar en bereikbaar te houden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink