regelgeving

Geen milieu-investeringsaftrek meer voor hybride auto’s

Een elektrische auto laadt op bij een gracht
Foto ter illustratie Shutterstock, Sopotnicki

Ondernemers die investeren in een hybride voertuig komen vanaf 2024 niet meer in aanmerking voor Milieu-investeringsaftrek (MIA). Wegens Europese regelgeving stelt de overheid strengere eisen aan vervoersmiddelen met een fossiele brandstofmotor. Ook worden enkel oplaadpunten voor zwaar vervoer nog gestimuleerd.

Dit blijkt uit de nieuwe Milieulijst die de overheid jaarlijks aanpast. Via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) wil de overheid het investeren in innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aantrekkelijk maken.

Over het algemeen worden bedrijven beloond voor het investeren in elektrische voertuigen. Wel moet een elektrisch voertuig volledig elektrisch zijn: hybride en dual-fuelvoertuigen zijn van de lijst gehaald. Nieuwe staatssteuneisen voor waterstof aangedreven werktuigen, zoals een verbod op mogelijk gebruik van grijze waterstof, zijn niet goed te controleren. Deze werktuigen staan daarom ook niet meer op de Milieulijst.

Ook de eisen van een elektrisch aangedreven bakfiets zijn aangescherpt. Bakfietsen die ook voor privédoeleinden worden gebruikt, komen niet meer in aanmerking. De mogelijkheden voor oplaadpunten zijn ingeperkt. Alleen laadpunten voor zwaar vervoer komen nog in aanmerking (licht vervoer, zoals bestelauto’s, niet meer).

Regels

Om op de lijst te komen moet een bedrijfsmiddel een ‘aanzienlijke milieuverdienste hebben, boven de wettelijke norm, en ook innovatief zijn (en daarmee duurder ten opzichte van het gangbare alternatief in de branche)’. Als een ondernemer investeringsaftrek van de MIA\Vamil krijgt, wordt dit gezien als staatssteun. De Europese regels voor staatssteun zijn vastgelegd in de de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV), waardoor onder andere de regels rondom brandstofmotoren zijn aangescherpt.

De Milieulijst is samengesteld door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Ministerie van Financiën. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de regelingen uit.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Laura Houtenbrink