e-bikes

Bolt gebruikt AI om foutparkeerders te betrappen

Een deelfiets van Bolt
Een deelfiets van Bolt Bolt, Emiel Muijderman

Bolt gaat binnenkort 100 elektrische deelfietsen aanbieden in Gouda. Om parkeeroverlast te voorkomen mogen gebruikers alleen in aangewezen plekken parkeren. Gebruikers moeten een foto maken aan het einde van de rit om te bewijzen dat ze zich hieraan houden. 

Bolt gebruikt kunstmatige intelligentie om deze foto’s te analyseren en onmiddellijk verkeerd geparkeerde fietsen te herkennen. De gebruiker moet dan elders parkeren, anders kunnen zij hun rit niet beëindigen. “Deze maatregel zorgt voor een beter parkeerbeheer en gemakkelijke toegang tot fietsen voor alle gebruikers”, aldus het bedrijf.

Volgens een woordvoerder van Bolt kan het systeem fouten maken bij het herkennen van verkeerd geparkeerde fietsen maar gebeurt dit niet vaak. “Het is een zelflerend systeem, met zijn eigen kunstmatige intelligentie. Hoe meer het gebruikt wordt, hoe beter het functioneert”, aldus de woordvoerder van het internationale mobiliteitsplatform tegenover VerkeersNet. “We krijgen zelden klachten.”

Trots

Gouda is de zesde stad waar Bolt aanbieder is van deelmobiliteit. Verder is het bedrijf werkzaam in onder andere Groningen, Nijmegen en Leeuwarden. “We zijn trots dat we door de stad Gouda zijn geselecteerd. Deze samenwerking met de stad zal ons in staat stellen actief bij te dragen aan de overgang naar duurzamere mobiliteit in de regio”, aldus Bart van Beek, verantwoordelijke op het gebied van micromobiliteit bij Bolt.

Volgens een woordvoerder wil Bolt graag uitbreiden in andere Nederlandse steden. “Het is een logische keuze voor ons om daarop in te zetten. Dat sluit namelijk aan bij de andere diensten die wij aanbieden, zoals ons taxivervoer, die te boeken zijn via dezelfde app.”

Naar verwachting start Bolt begin 2024 met fietsen aanbieden in Gouda.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Laura Houtenbrink