nieuwe cijfers

Aantal verkeersongevallen in Amsterdam ligt vier keer hoger dan gedacht

Een verkeersregelaar op een drukke straat
Een verkeersregelaar. Foto ter illustratie Shutterstock, Dmitry Kalinovsky

Het aantal verkeersongevallen in Amsterdam ligt vier keer hoger dan tot nu toe bekend was. Volgens cijfers van de ambulancedienst vonden er vorig jaar 4800 ongelukken plaats. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente naar aanleiding van berichtgeving in Het Parool.

Het is voor het eerst dat Amsterdam de registratie van ongevallen heeft gekregen van de Ambulancedienst Amsterdam-Amstelland. Tot nu toe baseerde de gemeente zich op cijfers van de politie. Dat er een verschil zou zijn tussen die cijfers was al wel bekend, omdat de politie niet bij elk ongeval betrokken is. Omdat ook ambulances niet altijd bij ongevallen aanwezig zijn, bestaat het vermoeden dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt. De gemeente wil daarom afspraken maken met de spoedeisendehulpafdelingen van ziekenhuizen om een nog beter beeld te krijgen.

30 kilometerzones

Volgens verkeerswethouder Melanie van der Horst worden de cijfers van de ambulancedienst nu verder bekeken en vergeleken met de manier waarop ongelukken eerder werden gerapporteerd. “Maar dit onderstreept voor mij alleen maar verder het belang van het invoeren van 30 kilometerzones komende vrijdag.”

Vanaf vrijdag 8 december geldt op tachtig procent van de wegen in Amsterdam een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in plaats van 50 kilometer per uur. In totaal gaat het om 270 kilometer aan wegen. Daarmee moet de verkeersveiligheid in de stad worden vergroot en de hoeveelheid lawaai door verkeer worden gehalveerd. Bussen, trams en taxi’s mogen op vrijliggende banen nog wel 50 rijden.

Lees ook:

Auteur: Laura Houtenbrink

Bron: ANP