politiek

Ook in Haarlem referendum over betaald parkeren

Geparkeerde auto's aan het water in Haarlem
Geparkeerde auto's in Haarlem Shutterstock, Nick_Nick

In Haarlem wordt binnenkort een referendum gehouden over gemeentelijke parkeerplannen. In maart besloot de gemeenteraad betaald parkeren de komende jaren in elf wijken uit te breiden. Tegenstanders van het plan zijn er in geslaagd een referendum aan te vragen. Vorige maand stemde een ruime meerderheid tegen vergelijkbare parkeerplannen tijdens een referendum in Amersfoort.

“Haarlem telt ruim 60.000 parkeerplaatsen, die samen ruim 150 voetbalvelden aan ruimte in beslag nemen. Er wordt geparkeerd op stoepen en kruispunten. Daardoor fietsen scholieren in onoverzichtelijke situaties, kan de brandweer er niet altijd door en kunt u vaak met een rolstoel of kinderwagen niet op de stoep”, zo schetst de gemeente de parkeerproblematiek. “Door de uitbreiding van betaald parkeren verslechtert de situatie niet verder. Zo komt uiteindelijk ruimte vrij voor groen, fietsen, spelen, klimaatadaptatie en elkaar ontmoeten. Ook wordt er nagedacht over alternatieven voor vervoer”, vervolgt de gemeente.

Bezwaarprocedure

Tegenstanders van het plan hebben in maart een referendumverzoek ingediend. Dit verzoek werd in eerste instantie door de gemeenteraad afgewezen maar is na een bezwaarprocedure alsnog toegekend. De initiatiefnemers hebben vervolgens zes weken de tijd gehad om tenminste 4.000 ondersteuningsverklaringen op te halen. Dat is gelukt. Tijdens de raadsvergadering van 30 november 2023 heeft de gemeenteraad besloten dat het referendum op 6 maart 2024 zal plaatsvinden.

Eerder deze maand stemde in Amersfoort een ruime meerderheid tegen de parkeerplannen van hun gemeenteraad. Daar hielden de plannen in dat dat er uiteindelijk in de gehele stad alleen nog op straat geparkeerd kan worden tegen betaling of met een vergunning. Ook moest de parkeervergunning per huishouden uiteindelijk beperkt worden tot één auto.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink