‘Toename fietsendiefstal is gemeente Amsterdam aan te rekenen’

Elektrische fiets
VVN vindt dat opvoeren van e-bikes verboden moet worden. IenW/Paul Voorham

Het aantal aangiften is in Amsterdam sinds 2012 licht gestegen, terwijl het aantal landelijk gezien met een derde is afgenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer Amsterdam, die beweert dat de gemeente hier zelf mede-schuldig aan is. Zo is het beleid sinds 2010 niet meer geactualiseerd en is er weinig inzicht of de maatregelen werken.

Fietsen graveren, fietsenhandelaren intensiever controleren en het fietsdepot goed nalopen. Het zijn verschillende maatregelen waarmee de gemeente Amsterdam fietsendiefstal in de stad bestrijdt. Het doel om het aantal diefstallen te verminderen, is echter niet behaald. Het aantal aangiften in Amsterdam steeg sinds 2012 zelfs met 9 procent, terwijl het aantal landelijk met 33 procent daalde. Naar schatting worden er jaarlijks nog 28.000 fietsen gestolen.

Dat is de gemeente aan te rekenen, stelt de Rekenkamer. De gemeente heeft zelf maar ‘weinig inzicht’ of de maatregelen echt werken en wat ze kosten. Fietsdiefstalbestrijding wordt al lange tijd ‘op de automatische piloot’ uitgevoerd. Sinds 2010 is het beleid ‘niet meer geactualiseerd’ en zijn de maatregelen ‘niet meer heroverwogen’. College en raad worden verder ‘nauwelijks nog geïnformeerd’ door de ambtelijke organisatie, ook niet bij belangrijke besluiten.

Geschokt

De Rekenkamer raadt de gemeente aan om beter zicht te houden op activiteiten die doorlopend worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld met een periodieke evaluatie. Het onderzoeksorgaan spoort het college ook aan om de ‘rechtmatigheid, doeltreffendheid en doelmatigheid’ van de maatregelen te vergroten. Onder meer door na te gaan hoe de naleving verhoogd kan worden. Nieuwe maatregelen behoren ook tot de mogelijkheden, zoals een intensievere aanpak op plaatsen waar veel fietsen worden gestolen.

De gemeente Amsterdam moet er nu echt werk van maken, vindt de afdeling Amsterdam van de Fietsersbond. “Per jaar wordt ongeveer 3 procent van alle fietsen gestolen”, zegt voorzitter Florrie de Pater op de site van de Fietsersbond. “Wij zijn geschokt dat fietsendiefstal totaal van de bestuurlijke agenda is verdwenen. We staan volledig achter de aanbevelingen van de Rekenkamer en vragen de gemeenteraad het rapport zeer serieus te nemen.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

2 reacties op “‘Toename fietsendiefstal is gemeente Amsterdam aan te rekenen’”

Steffie Wouterse|07.04.20|11:28

Vooral in deze Corona periode moeten we extra voorzichtig zijn, mensen kunnen misbruik maken van de situatie.
Steffie Wouterse

Steffie Wouterse|07.04.20|11:25

Dit is wel erg. Het beleid moet herzien worden en men moet met betere maatregelen komen om het doel te bereiken. Een percentage van 9 is wel veel.