Positieve ervaringen met nieuw meldsysteem voor wegwerkzaamheden

Superasfalt. FOTO Provincie Noord-Holland

Steeds meer wegbeheerders stappen over op Melvin, een nieuw landelijk meldingssysteem waarmee ze informatie over wegwerkzaamheden en evenementen kunnen melden en delen. De applicatie bevat al ruim 18.500 meldingen en heeft bovendien een forse uitbreiding gehad.

Melvin is ontwikkeld in opdracht van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens, het verband waarin negentien overheden samenwerken aan het inwinnen, opslaan en distribueren van wegverkeersgegevens. In Melvin, dat staat voor MELden van Verstoringen in de Infrastructuur in Nederland, kunnen alle wegbeheerders wegwerkzaamheden en evenementen vastleggen. Dit moet ervoor zorgen dat er meer en betere afstemming plaatsvindt en zou daardoor – onder meer – tot minder overlast voor de weggebruikers moeten leiden.

Overgaan

In mei vorig jaar zijn de eerste gebruikers in het Melvin-systeem gaan werken. Hun aantal is sindsdien alleen maar toegenomen. In Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Overijssel en Zeeland werken de provincies en gemeentes (op twee na) volledig in Melvin. In Limburg werken alle gemeenten en de provincie met Melvin en is daarmee eerste die volledig over is.

In Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant werken de provincies met Melvin, en meer dan tweederde van hun gemeentes. Binnen de provincie Zuid-Holland werken bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam en Leiden al met het systeem. In Groningen staat de overgang van de provincie en gemeentes naar Melvin gepland voor het eerste kwartaal van 2020. In Utrecht is er nog geen datum geprikt om over te gaan naar.

Goedkeuring

In totaal bevat Melvin nu ruim 18.500 meldingen, waarvan 4.100 werkzaamheden, projecten en evenementen die nu plaatsvinden of in de toekomst staan gepland. Ook alle meldingen van Rijkswaterstaat en andere softwarepakketten zijn in de applicatie te zien.

Inmiddels is Melvin ook uitgebreid. Het meldingssysteem heeft nu een zogenoemd verkeersloket. Hierin kunnen aannemers de werkzaamheden die ze gepland hebben ter goedkeuring voorleggen aan de wegbeheerders. Die kan vervolgens de afweging maken of de gekozen momenten en maatregelen voldoende hinder tegenaan.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.