Amsterdamse werkgevers houden dagelijks 9.500 reizigers uit de spits

Met specifieke maatregelen houden Amsterdamse werkgevers dagelijks ruim 9.500 reizigers uit de spits. Dat meldt Breikers, een platform van ruim tweehonderd partijen dat veel maatregelen geïnitieerd heeft. De organisaties bieden werknemers alternatieven als flexibel werken, een e-bike en een mobiliteitsbudget.

Ruim de helft van de aangesloten organisaties treft volgens Breikers ‘radicale maatregelen’. Bijna driekwart daarvan voert een strenger leasebeleid. Medewerkers kunnen dan uitsluitend onder bepaalde voorwaarden, zoals een minimum aantal zakelijke kilometers, in aanmerking komen voor een leaseauto. Partijen als ABN AMRO, Microsoft, en Elsevier voeren dit beleid, aldus Breikers.

Meer dan de helft van de organisaties, waaronder diverse Amsterdamse ziekenhuizen, kiest ervoor om parkeren minder aantrekkelijk te maken. Dat doen ze veelal door te snijden in het aantal parkeerplaatsen, parkeren in rekening te brengen of door parkeerrechten van medewerkers te beperken.

Meer keuzevrijheid

Veel bedrijven beperken de lease- en parkeermogelijkheden dan wel, ze bieden tegelijkertijd vrijwel altijd meer keuzevrijheid aan werknemers. Zo investeren organisaties in alternatieven als e-bikes (57 procent), flexibele werktijden (64 procent), de mogelijkheid om te werken waar en wanneer je wilt (73 procent) en een mobiliteitsbudget dat naar eigen inzicht kan worden besteed (31 procent). In veel gevallen kiezen organisaties bij een verhuizing voor een locatie die ook met het OV goed bereikbaar is.

Voor steeds meer bedrijven staat een ‘schoon’ of duurzaam mobiliteitsbeleid hoog op de agenda. Dit komt volgens het onderzoek op verschillende manieren naar voren. Bijvoorbeeld een relatief hoog aantal bedrijven (57 procent) dat het gebruik van een e-bike voor afstanden tot 15 kilometer stimuleert. Ook hanteert 67 procent van de bedrijven een fietskilometervergoeding. Hiermee wordt elke kilometer die medewerkers afleggen op de fiets en de auto hetzelfde vergoed. 46 procent van de bedrijven zet bovendien – veelal elektrische – pool- en deelauto’s in.

Filesporten

In de strijd tegen de files zet een aantal bedrijven ook meer originele maatregelen in, zoals ‘filesporten’. Medewerkers krijgen dan de mogelijkheid om tijdens de spits met korting of gratis te sporten.

Breikers is een initiatief van werkgeversorganisaties ORAM en VNO-NCW Metropool Amsterdam. Ruim tweehonderd ondersteunen dit. Doelstelling is dat in 2020 geen files meer staan in de Metropoolregio Amsterdam en dat de luchtkwaliteit sterk verbeterd is.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.