Van Veldhoven roemt Chinese inspanningen emissieloos vervoer

Laadpaal van Allego
Een elektrische auto laadt op. FOTO Allego

China is een veelbelovende handelspartner op het terrein van slimme, schone mobiliteit. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) afgelopen week tijdens een handelsmissie in het land. Van Veldhoven roemde de grote economische groei van het land en de energie die het land steekt in emissieloos vervoer en concludeerde dat China en Nederland veel van elkaar kunnen leren.

Van Veldhoven ervaart “grote interesse” in China in de manier waarop Nederland inzet op slimme en groene mobiliteit. “Ook in China is dat noodzakelijk. Hun wegen zijn vol en de luchtkwaliteit vaak beneden peil. Daarom zetten ook de Chinezen vol in op emissieloos vervoer en zijn ze erg benieuwd naar onze oplossingen.”

Groot

Tegelijk kan Nederland veel van de Chinezen leren, benadrukt ze. “Wat ze doen, doen ze groot. Chinese autofabrikanten openen fabrieken die alleen nog maar elektrische auto’s produceren. En binnenkort is zo’n 5 procent van alle nieuwe auto’s hier zonder fossiele brandstofmotor. Alleen al in Shanghai rijden 200.000 ‘schone’ voertuigen rond.”

Dit is volgens haar een ontwikkeling waar Nederland bij moeten zijn. “De schaalvergroting biedt bedrijven kansen. Ook dalen de kosten en dat maakt elektrisch rijden betaalbaar. Dat is goed voor onze gezondheid, het klimaat en onze economie.” In het Regeerakkoord is afgesproken dat in 2030 alle nieuwe auto’s in ons land emissieloos zijn.

Grote handelsdelegatie

Van Veldhoven was afgelopen week in China met een grote handelsdelegatie. Namens het kabinet waren onder andere ook minister-president Mark Rutte en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag present. Ook aanwezig waren 39 bedrijven, allen actief in de sector duurzame mobiliteit en/of circulaire economie.

Donderdag was de bewindsvrouw aanwezig bij een demonstratie van verschillende voertuigen zonder uitstoot, waaronder die van het Nederlandse Nuon Solar Team. Eerder op de dag nam de staatssecretaris deel aan een bijeenkomst waar zo’n 100 vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven en de Chinese auto-industrie spraken over samenwerking in slimme, duurzame mobiliteit.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.