Gemeenten kunnen aansluiten op Verkeerscentrale Noord Holland

centraleDe provincie Noord-Holland biedt gemeenten de mogelijkheid om hun verkeersregelinstallaties aan te sluiten op de verkeerscentrale van de provincie.

Hiermee wil de provincie samen met de andere wegbeheerders zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer op regionale wegen en routes van openbaar vervoer.

Opzet is dat in aparte samenwerkingsovereenkomsten tussen wegbeheerders de worden uitgewerkt, waaronder de aansluiting plaats vindt.

In de komende twee jaar is het de intentie om samenwerkingsovereenkomsten af te sluiten met onder andere de gemeenten Haarlem, Heemstede, Hilversum, Bussum en Zaanstad voor in principe drie jaar. Resultaten daarvan worden gemonitord en geëvalueerd.

Nu heeft de verkeerscentrale van de provincie alleen toegang tot haar eigen 270 verkeerslichten. Straks kan de verkeerscentrale dan ook het verkeer in de andere gemeenten real-time volgen. Dat betekent dat zij op verzoek van de gemeenten op drukke momenten volgens van te voren afgesproken scenario’s kan ingrijpen. Bijvoorbeeld door de verkeerslichten op de hoofdroutes langer op groen te zetten. Ook kan de verkeerscentrale beter bepaalde verkeersknelpunten analyseren en voorstellen doen om deze op te lossen.

In het kader van het programma Beter Benutten hebben alle betrokken wegbeheerders in de regio Rotterdam al eerder hun verkeersregelinstallaties aangesloten op de Regiodesk in Rhoon. Onlangs is daar getest of de 126 verkeerslichten, de 29 camera’s en de acht informatiepanelen bediend kunnen worden. De test is goed verlopen. Het grootste gedeelte functioneert uitstekend, op een aantal punten is nog wat extra zorg nodig, aldus de Regiodesk.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.