Tunneldosering steeds vaker toegepast

tunnelHet aantal keren dat bij de Leidsche Rijntunnel tunneldosering is toegepast, is het afgelopen jaar meer dan verdubbeld.

Bij tunneldosering wordt uit voorzorg één of meer rijstroken afgesloten op het moment dat er een file dreigt te ontstaan in de tunnel. Het verkeer rijdt daarna gedoseerd door de tunnelbuis.

Het afgelopen jaar heeft een stijging van de tunneldosering plaatsgevonden bij de A2 Leidsche Rijntunnel van gemiddeld 60x per maand naar gemiddeld 140x per maand (gemeten per rijrichting en tunnelbuis).

De reden is de toename van congestie en ongevallen voorbij de tunnel door een toegenomen verkeersaanbod. In 2014 gingen al meer dan 190.000 motorvoertuigen per dag door de tunnel. Dit aantal was pas voorzien voor 2020. Eerder studies gingen er daarom ook van uit dat tunneldosering niet meer 10 keer per week ingezet zou hoeven worden.

In antwoord op Kamervragen zegt de minister Schultz dat de file door tunneldosering niet nieuw wordt gecreëerd, maar buiten de tunnel wordt verplaatst. De maatschappelijke kosten van vertragingen worden volgens de minister daarom niet vergroot door de tunneldosering, waardoor ook de maatschappelijke kosten van de files niet toenemen door de tunneldosering.

Tunneldosering wordt ook toegepast bij de Coentunnel en de A73 tunnels bij Roermond.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.