Vier wegbeheerders verbonden via NMS

verkeerscentraleVier grote wegbeheerders in Zuid-Holland (Rijkswaterstaat, Provincie Zuid-Holland, gemeente Rotterdam en gemeente Den Haag) beschikken binnenkort over een nieuw netwerk- managementsysteem (NMS).

Rotterdam had dit systeem al een tijdje. Met dit systeem kunnen de medewerkers van de verkeerscentrales systemen langs de weg, zoals dynamische route informatiepanelen, aansturen. Bijvoorbeeld om een omleidingsroute aan te geven bij een ongeval.

Voorheen konden de systemen van de verschillende wegbeheerders niet met elkaar communiceren en moesten de medewerkers van de verkeerscentrales eerst telefonisch met elkaar afstemmen wat er allemaal in werking gezet moest worden.

Door middel van standaarden, DVM exchange, kunnen systemen met elkaar communiceren. Nu de systemen van de wegbeheerders dezelfde taal spreken, kunnen zij sneller reageren op problemen op het wegennet en kunnen zij nog sneller verkeersmaatregelen inzetten. Natuurlijk blijft onderlinge afstemming belangrijk. De wegbeheerders bepalen samen de kaders waarbinnen het NMS werkt.

Werken met een netwerkmanagementsysteem bespaart tijd en geld, maar moet er ook voor zorgen dat weggebruikers sneller van A naar B kunnen reizen. Begin 2015 gaan de wegbeheerders geleidelijk over op een NMS. Weggebruikers zullen dan kunnen merken dat zij sneller op de hoogte worden gesteld van problemen verderop op de weg, waardoor zij sneller een alternatieve route kunnen kiezen.

Verkenningen om de andere wegbeheerders in Zuid-Holland aan te laten sluiten lopen nog.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.