Londen test intelligente voetgangersdetectie

londenLonden neemt een proef met een systeem dat voetgangers detecteert en de verkeersregeling aanpast op het aantal voetgangers dat staat te wachten.

Pedestrian Split Cycle Offset Optimisation Technique ofwel ‘pedestrian SCOOT’ wordt het systeem genoemd. Het is volgens het gemeentebestuur het eerste in zijn soort.

Er wordt gebruik gemaakt van videocamera’s om het aantal wachtenden te detecteren.

Met het systeem is de afstelling van de verkeerslichten aan te passen, dat wil zeggen dat de groenfase wordt verlengd als grote aantallen voetgangers staan te wachten, waardoor meer voetgangers kunnen oversteken.

Daarnaast is met bezig een zogenaamde ‘call cancel’ techniek te ontwikkelen. Daarmee is het mogelijk om te detecteren of een voetganger wel op de knop heeft gedrukt, maar inmiddels is overgestoken of heeft afgezien van de oversteek.

Deze laatste ontwikkeling ligt in het verlengde van de toepassing van tellers die aangeven hoe lang een voetganger nog heeft om de overkant te bereiken als het groene licht gedoofd is. Dat systeem is al toegepast bij 550 voetgangersoversteekplaatsen op 200 locaties in Londen.

De eerste testen met het voetgangers SCOOT zullen deze zomer plaatshebben. Bekeken zal worden hoe de voetgangerssensoren functioneren en hoe het systeem communiceert met het bestaand SCOOT-systeem voor het wegverkeer.

De proef vorm onderdeel van een omvangrijk veiligheidsprogramma waarmee men het aantal voetgangersdoden met 40 procent wil terugdringen in 2020.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.