Nice schakelt over naar Big Data infrastructuur

nice_connected_boulevardDe Boulevard Victor Hugo in Nice is voorzien van zo’n 200 sensoren en detectoren. Dit vormt het begin van de Big Data aanpak waar de stad voor heeft gekozen om het verkeer in goede banen te leiden. Met de ‘Connected Boulevard’ wil men zich profileren als voorloper op dit terrein.

De sensoren en detectoren registreren tal van factoren die van invloed zijn op de verkeersafwikkeling en het milieu. Daarbij gaat het niet alleen om de intensiteit van het autoverkeer, maar ook van bijvoorbeeld voetgangers.

Verder worden de weersomstandigheden gemonitord om bijvoorbeeld bij mist en regen aangepaste maatregelen te kunnen nemen.
Tegelijk houdt men luchtvochtigheid, temperatuur en stofdeeltjes in de gaten om zo meer inzicht te krijgen in de milieutechnische randvoorwaarden.

Zelfs de afvalbakken in de stad worden voorzien van detectoren, om zo de meest gunstige route te kunnen bepalen van de vuilniswagens.

De informatie wordt onder meer gebruikt om het parkeerverkeer in goede banen te leiden. Dat alleen al moet de congestie met 30 procent terugdringen, zo verwacht men. Bovendien zullen de inkomsten uit parkeren naar verwachting toenemen, zo leidt de stad af uit eerdere pilots.

Maar ook de openbare verlichting zal er mee worden aangestuurd, en dat moet een reductie op de stroomrekening opleveren van 20 tot 80 procent.

De investeringen in Nice – waarbij Cisco een belangrijke partner is – leiden tot een aantal nieuwe services voor gebruikers. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld via een app realtime zien waar nog vrij parkeerruimte is en hoe het loopt met het openbaar vervoer en waar leenfietsen of deelauto’s te vinden zijn.

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.