‘Big Data’ brengt grote veranderingen in verkeer en vervoer teweeg

big_dataDe ongekende hoeveelheden data die beschikbaar zijn en de in hoog tempo veranderende technologieën bieden de transportsector ongekende kansen. Dit stelt Deloitte in het rapport ‘Digital Age Transportation’. Alles wijst er daarbij op dat ‘Big Data’ een belangrijke rol gaat spelen in het toekomstige verkeers- en vervoerbeleid.

De grootste verandering is wel dat ieder apparaat – of het nu een smartphone is of een verkeersdetector – en ieder voertuig gigantische hoeveelheden data produceert. Steden zullen deze data op een nieuwe manier gaan aanwenden, zo stelt het rapport. ‘Alles wordt een Big Data-probleem’.

Door gegevens op een slimme manier te combineren, kunnen verbanden worden ontdekt die tot nu toe verborgen waren. Het rapport noemt als voorbeeld van een toepassing de app Street Bump die de stad Boston ontwikkelde. Daarmee registreren smartphonegebruikers automatisch waar gaten in de weg zitten en deze informatie wordt direct doorgegeven aan de wegbeheerder.

Dit is nog maar het begin. ‘Nieuwe apps maken het reizigers mogelijk real time beslissingen te nemen over de meest optimale vervoerwijze. Autofabrikanten ontwikkelen de ‘connected car’ die informatie uitwisselt met verkeerscentra en andere auto’s om de veiligheid en de doorstroming te verhogen. En het dynamisch prijzen van het gebruik van de weg en van parkeervoorzieningen zullen vraag een aanbod in evenwicht gaan brengen, net zoals hotels en luchtvaartmaatschappijen dat al doen’, aldus voorspelt Deloitte. ‘Ook komen nieuwe vervoerwijzen op, zoals carpoolen en meerijden tegen betaling, autodelen met de buren en leenauto’s voor kortstondig gebruik.’

De uitdaging voor de overheid is volgens Deloitte om dit gigantische aanbod van informatie zijn weg te vinden. ‘De ontwikkelingen hebben juridische en privacy implicaties, er zijn nieuwe standaarden nodig en er is een cultuuromslag nodig, onder meer bij de afdeling openbaar vervoer van de gemeenten.’

Maar voorop staat volgens Deloitte dat deze ontwikkelingen vrijwel onbeperkte mogelijkheden biedt om mobiliteit schoner, veiliger en efficiënter te maken.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.