Evaluatie ‘Groen eerlijk verdeeld’

groeneerlijkverdeeldOp vier kruispunten in de provincie Flevoland draait het regelprincipe ‘Groen eerlijk verdeeld’. Op de hoofdrichtingen worden grotere hiaten geaccepteerd dan in een normale regeling, waardoor het verkeerslicht langer op groen blijft. Door middel van een signaalgever wordt de weggebruiker geïnformeerd over het feit dat het verkeerslicht op groen blijft staan. DTV Consultants heeft de vier kruispunten geëvalueerd waarbij bleek dat er nog wel wat te verbeteren valt.

Bij de observaties bleek dat er grote verschillen zijn tussen de vier kruispunten. Bij één kruispunt kreeg bijna 80% van de passerende voertuigen een ‘groene golf-advies’, terwijl dit op een ander kruispunt maximaal 40% was en soms zelfs minder. Ook is er een verschil gemeten tussen de daluren en de spitsen. De belangrijkste oorzaak van de verschillen is de wijze waarop de regeling is geprogrammeerd.
Verder speelt het verkeersaanbod op de zijwegen en de ingestelde hiaattijd een rol. De wachttijd op de zijwegen mag niet te hoog worden. Het kruispunt met de hoogste score voor het ‘groene golf-advies’ had de langste wachttijden op de zijwegen. Aan de hand van MV-files (logbestanden waarmee je achteraf analyses kunt uitvoeren) is dit op een aantal kruispunten nader geanalyseerd. Uiteindelijk zijn adviezen opgesteld met betrekking tot parameterwijzigingen per kruispunt. Voor sommige aanbevelingen is het nodig om de software aan te passen.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.