Reistijdvoorspeller voorkomt nodeloos wachten in de file

Een app op je mobiele telefoon die je vertelt dat je nu moet vertrekken om nog op tijd op je volgende afspraak te komen. Of die je adviseert om nog maar even thuis te blijven omdat het komende half uur de file op jouw route zeker niet oplost. Modelit en Adapticon/PTV, twee aanbieders van reistijdverwachtingen, laten als winnaars van de voorspelwedstrijd zien dat dit mogelijk is.

Zes bedrijven namen deel aan deze wedstrijd van De Verkeersonderneming. Gekeken is hoe nauwkeurig zij reistijden kunnen voorspellen voor de actuele verkeerssituatie en de situatie in de komende uren. Winnaar Modelit voorspelde maar liefst dertig procent nauwkeuriger dan met alleen historische gegevens. Tweede prijswinnaar Adapticon/PTV bleek de beste in het voorspellen van reistijden van vrachtwagenritten.

Afgelopen maanden hebben zes aanbieders van reistijdverwachtingen in het kader van de wedstrijd reistijden voorspeld (Tenuki/PTV, Adapticon/PTV, Modelit, Fileradar, Omnitrans en GoudappelCoffeng). Zij deden meer dan 2000 voorspellingen voor het personen- en het vrachtverkeer, met verschillende vertrektijden en met verschillende combinaties van rijks-, provinciale en lokale wegen. De wedstrijd toont aan dat het combineren van historische data en de actuele verkeerssituatie leidt tot kleinere voorspelfouten. Door het meenemen van de actuele verkeerssituatie neemt de gemiddelde voorspelfout af van 17.7% naar 12.5%. Voor de rijkswegen is de voorspelfout gemiddeld maar 11%.

De voorspelwedstrijd vond plaats in het kader van het project Reistijdverwachtingen in transportmanagementsystemen (RITS). RITS zorgt ervoor dat planners en chauffeurs van vervoerders over goede reistijdinformatie beschikken om ritten beter te plannen en files te vermijden. De Verkeersonderneming voert dit project uit in het kader van het Programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.