Tilburg pakt fietsdiefstal aan

In 2009 werd in Tilburg nog 3318 keer aangifte gedaan van fietsdiefstal. In 2010 was dit 1684 keer, een daling van 49%.  De bereidheid om aangifte te doen is licht gestegen. Bijna de helft van de gedupeerden doet nu aangifte en dus concludeert de gemeente dat er minder fietsen gestolen worden. Ook ten opzichte van 2007, het jaar waarna het aantal aangifte gestaag steeg, kan gesproken worden van een succes. In 2010 zijn 19% minder fietsen gestolen dan in 2007.

Het succes is volgens de gemeente toe te schrijven aan de integrale aanpak binnen Tilburg. Daders zijn actief opgespoord en potentiële slachtoffers zijn geïnformeerd over de maatregelen die men kon nemen. Ook is er gecontroleerd op scholen, de (gratis) bewaakte stallingen, bij evenementen en op markten. Verkoopsites worden nagespeurd op gestolen fietsen en ook de fietsenhandel heeft haar steentje bijgedragen via voorlichting aan haar klanten. Daarnaast is er geïnvesteerd in de fietsparkeervoorzieningen.
De Taskforce Tilburg Veilig (samenwerking tussen politie en gemeente) heeft sinds juni 2009 ruim 20.000 fietsen gecontroleerd. Ruim 500 bleken gestolen te zijn of hadden een weggesleten framenummer. Ook de Algemene Fietsen Afhandel Centrale (AFAC) heeft alle door haar geruimde fietsen gecontroleerd. Er zijn ongeveer 70 fietsen van straat gehaald die gestolen waren of waarvan het framenummer verwijderd was. En sinds juni 2010 worden er, in samenwerking met het Landelijke Centrum Fietsdiefstal, lokfietsen ingezet op plaatsen waar meer dan 40 fietsen per jaar gestolen worden. Dankzij de inzet van de lokfiets werden er twaalf daders vanaf juli 2010 aangehouden. De lokfiets zal dit jaar ook ingezet worden om  helers op te sporen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.