Energiebesparende gemeenten en provincies beloond met OVL-Awards

De gemeenten Groningen en Heerenveen en de Provincie Gelderland hebben een OVL-Awards in de wacht gesleept. Het gaat om gemeenten en -provincies die een uitvoeringsplan voor energiezuinige openbare verlichting gereed hebben én hier actief uitvoering aan geven.

Groningen kreeg de prijs van SenterNovem vanwege de toepassing van een innovatieve dimmer die niet één maar vijf dimstanden heeft en bovendien op elk moment ingeschakeld kan worden. Heerenveen koos er ook voor om én te besparen én met enthousiasme twee andere noordelijke gemeenten mee te krijgen in de besparingsmissie. Samen met Assen en Groningen bedacht de gemeente de Light Challenge 2011: een ontwerpwedstrijd waarin multidisciplinaire studententeams eigen duurzame lichtontwerpen ontwikkelen.
Een andere gemeente die in de schijnwerper werd gezet is Stadskanaal. Die wilde aanvankelijk nog verder gaan dan dimmen: de verlichting moest gewoon helemaal uit. Overbodige lantarenpalen in het landelijk gebied zouden verwijderd worden om het donker weer een plek te geven. Deze ambitieuze doelstelling riep echter veel weerstand op bij de bewoners vanwege de vermeende afname van de sociale veiligheid. Men ging op zoek naar een alternatief en kwam uit bij een dynamisch telemanagementsysteem in combinatie met ledverlichting. Daarmee zijn vanuit één centrale plek elke lamp afzonderlijk te monitoren en te bedienen. Ook Assen werd genomineerd, onder meer vanwege het gebruik van lantarenpalen van Inlands Lariks de toepassing van groen ledlicht.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.