Bluetooth detectie bruikbaar bij voldoende verkeer

Uit een test met Bluetooth detectiesystemen blijkt dat de techniek zich leent voor het – snel – in kaart brengen van reistijden en routekeuze-informatie. Bij weinig verkeer en laag bluetooth gebruik is het systeem voor bepaalde doeleinden, zoals het het meten van reistijden, minder bruikbaar.
Zo’n 40 tot 50 procent van de auto’s in Nederland zendt een Bluetooth signaal uit. Door die op verschillende plaatsen op te vangen kan men verplaatsingen van voertuigen detecteren. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft in de zomer een pilot project gedaan om te bepalen in hoeverre met voldoende kwaliteit verkeersgegevens op het onderliggend wegennet kunnen worden ingewonnen met Bluetooth.
Voor zover mogelijk is ook vastgesteld dat de met Bluetooth gemeten reistijden nagenoeg gelijk waren aan die van de gemeente Rotterdam, die worden ingewonnen met kentekencamera’s. Verder lijkt het goed mogelijk om HB-relaties op basis van Bluetooth te berekenen. Een bijkomend voordeel van het systeem is, dat het in staat is over langere periodes vrij betrouwbare intensiteiten te schatten. Daarbij moet men de systemen wel zorgvuldig plaatsen omdat ze last kunnen hebben van niet-relevant verkeer zoals fietsers, scooters en OV. De vraag of het systeem voldoende detailinformatie geeft hangt sterk af van het doel waarvoor het systeem gebruikt wordt, aldus concludeert het Havenbedrijf.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.