Rotterdam krijgt definitief internationale mobiliteitscampus

De nieuwe internationale Mobility City Campus vestigt zich inderdaad in Rotterdam. Het moet dé plek worden waar internationale bedrijven en andere belangrijke spelers samenwerken aan mobiliteitsconcepten van de toekomst. Een onlangs uitgevoerd haalbaarheidsonderzoek leverde ‘positieve resultaten’ op.

Initiatiefnemer is het Finse Avanto Ventures, een bedrijf dat investeert in bedrijven die actief zijn in het smart city-domein. De gemeente Rotterdam is nauw betrokken bij het initiatief. Beide partijen kondigden hun samenwerking afgelopen week aan tijdens het innovatiecongres The Next Web in Amsterdam.

De Mobility City Campus is een totaalconcept dat alle grote partijen op het gebied van mobiliteit bij elkaar moet brengen. De opzet is gericht op experimenteren, inspireren, creëren en vermarkten van nieuwe mobiliteitsconcepten. Door relevante spelers bij elkaar te brengen op één fysieke plek en te laten samenwerken met het lokale partijen, moet een mobiliteitsecosysteem van wereldformaat ontstaan. Het concept zet bovendien in op testen, ervaren en delen. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om mensen kennis te laten maken met innovaties, wat de adoptie bij het in gebruik nemen moet versnellen.

Vijftig pilots

Avanto Ventures sprak al eerder uit de campus in Rotterdam te willen vestigen. Na positieve resultaten uit een haalbaarheidsonderzoek dat het bedrijf onlangs heeft uitgevoerd, heeft het bedrijf de komst definitief bevestigd. Tijdens het onderzoek maakte Avanto Ventures kennis met meer dan vijftig pilots op het gebied van mobiliteit die al in Rotterdam plaatsvinden: van autonome pilots op de luchthaven van Rotterdam tot een Hydrogen Production facility in de haven van Rotterdam.

“In onze optiek is Rotterdam al een mobiliteitsstad, omdat dit volume aan mobiliteitspilots binnen één regio Rotterdam tot een van de leiders in mobiliteitsinnovatie in Europa maakt”, zegt Antti Rantanen, oprichter van Avanto Ventures, in een statement. “Uit gesprekken met meer dan honderd internationale en lokale bedrijven is ook gebleken dat er behoefte is aan de komst van een fysieke plek in Europa.”

Opening

Barbara Kathmann (Economie, wijken en kleine kernen) is blij met de komst. Volgens haar wordt de campus niet alleen een belangrijke plek voor iedereen die zich bezighoudt met het vervoer van de toekomst, maar is het ook de bedoeling dat de campus het vestigingsklimaat voor (internationale) bedrijven gaat versterken, talenten zal aantrekken en de werkgelegenheid in Rotterdam een impuls geeft.

Tijdens het congres en duurzaamheidsfestival Greentech Festival, van 23 tot en met 25 mei in Berlijn, worden de eerste twee challenges gepresenteerd waarmee de Mobility City Campus samen met een aantal grote internationale bedrijven aan de slag gaat. Avanto Ventures gaat aan de slag om half 2021 de opening te realiseren. Waar in Rotterdam de Campus precies gevestigd zal worden is nog niet bekend.

Lees ook:

https://www.verkeersnet.nl/smart-mobility/28105/internationale-mobiliteitscampus-mogelijk-naar-rotterdam/

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.