Bereikbaarheid

Taxi’s hebben geen ontheffing meer nodig voor Leidse Breestraat

Breestraat
De Breestraat in Leiden. Foto: Shutterstock/DNieuwland

Net als de lijnbussen mogen ook taxi’s zonder ontheffing door de Breestraat in Leiden rijden. Dat heeft het gemeentebestuur eind vorige maand besloten. De gemeente wil hiermee de binnenstad zo bereikbaar mogelijk houden, vooral voor ouderen.

“Met deze aanpassing maken we het voor Wmo-taxi’s makkelijker om de Breestraat te bezoeken”, zegt een woordvoerder van de gemeente tegen TaxiPro. “Wmo-vervoerders werken met honderden verschillende voertuigen en vervangen regelmatig hun voertuigen voor bijvoorbeeld nieuwe elektrische voertuigen. Om het voor iedereen goed werkbaar te houden is besloten taxi’s toegang te verlenen zonder ontheffing.”

De gemeente benadrukt dat door deze beslissing niet méér taxi’s door de Breestraat zullen rijden. De verwachting is zelfs dat het aantal vervoersbewegingen van taxi’s door de Breestraat nagenoeg gelijk blijft. “Als ondanks alle verwachtingen het aantal taxi’s toch substantieel toeneemt, maken we nieuwe afspraken met de vervoerders, zodat de Breestraat minstens zo verkeersluw blijft als deze inmiddels is.”

Autoluw

De Breestraat maakt onderdeel uit van het project Agenda Autoluwe Binnenstad. Dit project moet het aantal geparkeerde en rijdende auto’s stapsgewijs verminderen. Om dit doel te bewerkstelligen heeft de gemeente vorig jaar in drie straten, waaronder de Breestraat, kentekencamera’s geplaatst.

Dat heeft nu al zijn vruchten afgeworpen. Zo is het aantal voertuigbewegingen volgens de gemeente flink afgenomen: van 4.000 naar 1.000 voertuigbewegingen per dag, waarvan 170 taxi’s. “De Breestraat heeft zich dankzij de invoering van de kentekencamera’s en de omleiding van busroutes ontwikkeld tot een echte winkelstraat en fietsstraat”, aldus de gemeentewoordvoerder.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.