Amerika

Kia sluit overeenkomst met Uber op het gebied van PBV’s

Kia en Uber bevestigen samenwerking
Kia en Uber hebben een overeenkomst gesloten voor de ontwikkeling en levering voor PBV's. Links midden SeungKyu (Sean) Yoon (Kia). Rechts midden Susan Anderson (Uber). Foto: Kia

Kia heeft tijdens de Consumer Electronics Show (CES), dat deze week plaatsvindt in Las Vegas, een overeenkomst gesloten met Uber. Kia gaat speciale Purpose Built Vehicles (PBV’s) ontwikkelen en leveren aan Uber-chauffeurs. Ook gaan beide bedrijven onderzoeken hoe de totale kosten van autorijden omlaag gebracht kunnen worden.

De samenwerking heeft als doel beide bedrijven te helpen bij het behalen van de zero-emissiedoelen voor 2040. “Chauffeurs krijgen via het Uber-platform de mogelijkheid om verschillende Kia-modellen aan te schaffen met een speciaal op hen afgestemd aanbod”, schetst SeungKyu (Sean) Yoon, directeur van Kia Amerika, de samenwerking. “Hiermee stimuleren we de uitrol van elektrisch rijden en het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen van zowel Kia als Uber.”

Sleutelrol

Yoon verwacht dat PBV’s (modulaire voertuigen red.) in de toekomst een sleutelrol gaan vervullen binnen de mobiliteitswereld. Een onderdeel van de samenwerking is dan ook dat Kia, met de input van Uber, speciale PBV’s gaat ontwikkelen die zijn afgestemd op de behoeften van Uber-chauffeurs. De Kia-directeur noemt de samenwerking een ‘belangrijke stap’ voor de ontwikkeling van geoptimaliseerde voertuigen ‘voor zowel chauffeurs als passagiers’.

Aantrekkingskracht

Daarnaast gaat Kia samen met Uber onderzoeken hoe de totale kosten van autorijden omlaag gebracht kunnen worden. Hierbij wordt onder meer gekeken naar verschillende PBV-conversies en mogelijke Battery as a Service (BaaS)-abonnementen, met als doel de initiële aanschafkosten te verlagen. “Door Kia van onze inzichten te voorzien en samen te werken, hopen we meer elektrische voertuigen beschikbaar te stellen voor nog meer chauffeurs”, zegt Susan Anderson, Vice President en Global Head of Business Development bij Uber, daarover. “We willen de aantrekkingskracht van elektrische voertuigen vergroten en de kosten ervan verlagen, zodat deze voertuigen voor meer bestuurders een vanzelfsprekende keuze wordt.”

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.

1 reactie op “Kia sluit overeenkomst met Uber op het gebied van PBV’s”

Stef Bouwhuis|16.01.24|16:42

Dat Kia die module wissel op een voertuig mogelijkheid maakt, lijkt me een uitstekende ontwikkeling. Multi inzetbaarheid geeft de MKB ondernemer de mogelijkheid (als de module klik klak gewisseld kan worden bij een steunpunt) zijn voertuigen in piektijden voor personenvervoer kan inzetten en tussentijds in gericht goederenvervoer. Voor straattaxi’s zou het kunnen betekenen dat lange stilstandtijden worden beperkt.