Waar hoort de speed pedelec op de weg?

Speed-pedelec op fietspad. BEELD Provincie Groningen
Speed-pedelec op fietspad. BEELD Provincie Groningen

De speed pedelec mag sinds halverwege 2017 niet meer op het fietspad, maar op de rijbaan voelen veel gebruikers zich niet veilig tussen de snellere en veel zwaardere voertuigen. Wegbeheerders staan daarom in bepaalde gemeenten toe dat speed pedelec-gebruikers, soms onder bepaalde voorwaarden, tóch op het fietspad rijden. Als iedereen dit op zijn eigen manier gaat doen, bestaat echter het risico dat overal andere regels gaan gelden.

Verder lezen?

Abonneer nu!

Maak gebruik van de exclusieve aanbieding.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Waar hoort de speed pedelec op de weg?”

Jeroen Goudswaard|21.04.22|15:03

Jan, kom eens lekker fietsen op het fietspad langs de Vliet tussen Delft en Leidschendam. Dan word je voortdurend door speedpedelecs met snelheden van 40-45 kmh van je sokken gereden. En handhaving: helemaal niets.

jan ter haar|23.04.21|21:18

De speed pedelec is een snelle fiets, maar wel een fiets. Zoals altijd draait het om gedrag. Dat de pedelec zich niet veilig voelt op de gewone weg is logisch omdat het autoverkeer zich ook niet gedraagt. Kijk maar in 30 km straten met shared space! Het zou dus logisch zij dat pedelec gebruikers zich op het fietspad ook gedragen. Druk fietspad langzamer rijden. Dat schijnen ze te doen, dus wat is het probleem?
Alles is een gedrag probleem!