‘Zes jaar geen fietsers en wandelaars over Afsluitdijk onacceptabel’

Afsluitdijk, foto BAM Infra

Het valt niet uit te leggen dat de Afsluitdijk zes jaar lang gesloten blijft voor fietsers en wandelaars. De Tweede Kamer moet hier dan ook tegen optreden en zorgen dat de dijk sneller weer door deze weggebruikers te gebruiken is. Dit vinden de Fietsersbond, wielersportbond NTFU, Wandelnet en het Fietsplatform.

In 2019 werd al bekend dat de Afsluitdijk drie jaar lang niet te gebruiken zou zijn voor fietsers en wandelaars, met veel protest tot gevolg. Een rechtszaak werd door de Fietsersbond echter verloren. En nu heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gemeld dat er nog eens drie jaar bovenop komt. En dat vinden de belangenorganisaties onacceptabel.

Voorrang voor auto

“Mensen willen daar kunnen fietsen en lopen. Fietsers en wandelaars worden hier achteloos opzijgeschoven. Het is voor deze minister kennelijk een vanzelfsprekendheid dat auto’s altijd boven fietsers en wandelaars gaan. Dat zou in Nederland toch wel voorbij moeten zijn? Als er niet heel snel een oplossing gevonden wordt dan kijken we ook naar andere middelen”, aldus Fietsersbond-directeur Esther van Garderen.”

Haar pleidooi richting de Tweede Kamer wordt ook onderschreven door bijvoorbeeld Arjan de Vries, directeur van wielersportbond NTFU. “De Afsluitdijk is voor wielrenners een belangrijke schakel in het rondje IJsselmeer. Het wordt hoog tijd dat Rijkswaterstaat opdracht krijgt met creatieve oplossingen te komen, die zijn er genoeg. Wij als belangenbehartigers denken graag mee.”

Wandelaars

Ook de wandelorganisaties zijn niet te spreken over de vertraging. “Juist in deze coronapandemie willen mensen zo veel mogelijk wandelen. De Afsluitdijk is een belangrijke, uitdagende etappe in onder andere het Zuiderzeepad”, vertelt Ankie van Dijk van Wandelnet.

Drie jaar was al lang, maar zes jaar is onacceptabel, vindt ook topman Eric Nijland van het Fietsplatform. “Er lopen heel veel belangrijke fiets- en wandelroutes over de Afsluitdijk. Nu we steeds meer in eigen land recreëren zijn die onmisbaar. We roepen de Tweede Kamer dan ook op om de minister te vragen snel met voorstellen te komen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.