Fietsstad Veenendaal is veilig en heeft brede fietspaden

Corridor Amsterdam Hoorn, spoorwegovergang Guisweg Zaandam BEELD IenW/Tineke Dijkstra Fotografie
Verkenning in het kader van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT), studie naar de bereikbaarheid en doorstroming op de lange termijn in de corridor…

Brede fietspaden, verkeersveilig en voldoende fietsparkeerplekken. Het zijn kwalificaties voor de gemeente Veenendaal, vrijdag in de Utrechtse Jaarbeurs door de Fietsersbond bekroond als Fietsstad 2020. Naast de titel Fietsstad 2020 ging Veenendaal ook met de prijs voor beste middelgrote gemeente naar huis. Enschede won de prijs voor beste grote gemeente, Winterswijk de prijs voor de beste kleine gemeente.

De ranglijst is samengesteld op basis van een grote enquĂȘte: ruim 45.000 fietsers gaven hun mening over de kwaliteit van het fietsen in hun omgeving. Dit beeld is aangevuld met een aantal objectieve factoren, bijvoorbeeld de hoeveelheid vrijliggende fietspaden naast 50-wegen, stedelijke dichtheid en hoever fietsers moeten omrijden om op hun bestemming te komen.

Heerlijk fietsen

Volgens Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, verdient Veenendaal de titel als geen ander. “Het is lekker en ontspannen fietsen in Veenendaal, en dat waarderen fietsers. De fietspaden zijn er breed, fietsers voelen zich veilig en fietsparkeerplekken zijn goed geregeld. Ook objectief gezien scoort Veenendaal goed. Een ideale Fietsstad dus.”

Wethouder Engbert Stroobosscher van Veenendaal is verguld. “We zijn erg blij met deze prijs. Het afgelopen jaar hebben we hard gewerkt aan onze fietsstad-campagne en met resultaat! Veenendaal is een fietsstad bij uitstek, met de fiets kun je overal snel, veilig, gezond en duurzaam komen. We doen ons best om de fietsinfrastructuur continu te verbeteren, zodat het heerlijk fietsen is in Veenendaal.”

Naast de titel Fietsstad 2020 ging Veenendaal ook met de prijs voor beste middelgrote gemeente naar huis. Enschede won de prijs voor beste grote gemeente, terwijl Winterswijk de beste kleine gemeente bleek.

Flinke prestatie

Enschede heeft volgens Kluit de laatste jaren keihard gewerkt om Fietsstad te worden. “Er wordt ontzettend veel voor fietsers gedaan en dat waarderen ze. Een flinke prestatie voor een grote gemeente, die echt goed op weg is om de beste Fietsstad te worden.”

Over Winterswijk merkt ze op: “Fietsers in Winterswijk voelen zich veilig en zijn gelukkig. Ze hoeven niet ver om te fietsen en er zijn weinig conflicten. Een gemeente die consequent goed scoort in de Fietsstad-verkiezing.”

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.