‘Te weinig nuance bij oproep aanpak fietsendiefstal’

Fietsenstalling Tilburg CS FOTO VerkeersNet

Dat de Nationale Politie geen capaciteit meer beschikbaar stelt voor een landelijke gezamenlijke aanpak van fietsendiefstal klopt niet helemaal, benadrukt een woordvoerder. Wat de RAI Vereniging beweert ligt namelijk genuanceerder. Voorzitter Steven van Eijck noemde het besluit onbegrijpelijk. Fietsendiefstal is niet alleen een groot maatschappelijk probleem zegt hij, het kan bovendien nóg eens erger worden.

Hoe het dan wel zit, heeft de politie nog niet laten weten. Van Eijck benadrukt het belang om de samenwerking met de politie in stand te houden en roept het kabinet op om in te grijpen.

Oost-Europa

Ieder jaar worden zo minimaal 550.000 fietsen gestolen, voor een totale waarde van circa 600 miljoen euro. Dat zijn er circa 1.500 per dag. De RAI ziet onder meer dat Oost Europese bendes in Nederland actief zijn en het gemunt hebben op e-bikes en dure racefietsen. “Die verdwijnen in grote aantallen de grens over naar Oost Europa.”

Bedrijfsleven, overheid, branchepartijen en kennisinstellingen werken nauw samen binnen SAFE (Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal). Met succes, stelt de RAI. “Mede dankzij deze gezamenlijke aanpak in samenwerking met de Nationale Politie, is het aantal fietsdiefstallen in tien jaar teruggedrongen van naar schatting 850.000 fietsen, naar circa 550.000 fietsen per jaar.”

Weinig aangiftes

Als het aanpakken van fietsendiefstal geen speerpunt meer is voor de Nationale Politie, dreigt ruim tien jaar ervaring verloren te gaan, waarschuwt Van Eijck. Bovendien vreest hij dat ook de regionale eenheden hun prioriteiten gaan verleggen en “de toch al lage aangiftebereidheid van 25 procent nog verder afneemt.”

Daar komt bij dat Nederland wel eens nóg interessanter kan worden voor de georganiseerde fietsdiefstal. De gemiddelde waarde van een nieuwe fiets is dankzij de populariteit van de e-bike afgelopen jaren flink opgelopen naar boven de 1.000 euro per fiets. Met de komst van de leasefietsregeling voor de zakelijke markt begin dit jaar, verwacht Van Eijck dat de verkoop van onder meer e-bikes nog verder zal stijgen.

Auteur: Jan Pieter Rottier

1 reactie op “‘Te weinig nuance bij oproep aanpak fietsendiefstal’”

Ronald M Lucke|01.02.20|00:45

Veel fietsdiefstallen kunnen snel opgelost worden als er op de fiets een Track & Trace word geplaatst, een aantal fietsmerken doet dit al b.v. Sparta, maar ook de ANWB levert dit. Contact met het verbond van verzekeraars met de vraag waarom niet meer verzekeraars dit doen, was het antwoord, dat ze bang zijn dat de verzekerde de meerprijs te hoog zou vinden, ik denk dat ze consument dit moeten vragen. Overigens zou dit ook voor Auto’s en andere vervoersmiddelen moeten gelden.