Autofabrikant GM ruikt kansen op Nederlandse fietsenmarkt

Ariv e-bikes BEELD GM
Ariv e-bikes BEELD GM

Van vierwielers naar tweewielers: de Amerikaanse autofabrikant General Motors komt met twee modellen e-bikes naar Nederland. De types kregen de namen ARIV Meld en ARIV Merge. Ze zijn bedoeld voor stadsverkeer en woon-werkverkeer. De batterij wordt in 3,5 uur volledig opgeladen en daarmee kan tot 64 kilometer worden gereden. Naar verwachting zijn deze e-bikes aan het eind van de zomer beschikbaar.

De e-bikes zijn uitgerust met een GM-motor. Die zorgt ervoor dat snelheden tot 25 km/u gehaald kunnen worden. De batterij wordt in 3,5 uur volledig opgeladen. Hiermee kan tot wel 64 kilometer worden gereden. Via bluetooth wordt een verbinding met de ARIV-app gelegd. Die toont meetgegevens, zoals de snelheid tijdens het rijden, het resterende batterijniveau en de afgelegde afstand. De e-bikes zijn uitgerust met een zogenoemde Quad Lock. Hiermee kan een smartphone veilig op de fiets bevestigd kan worden. Rijders kunnen hun telefoon opladen tijdens het fietsen.

Woon-werkverkeer

De reden voor GM om in te stappen in deze markt? Door het groeiende aantal files, de toename van het aantal banen in grote steden en de vraag naar milieuvriendelijk transport en flexibel werken worden e-bikes een steeds interessantere oplossing voor het woon-werkvervoer, zegt het bedrijf.

En ja, vergeet ook niet die ronkende cijfers van de RAI vereniging en de Bovag. De fietsenbranche verkocht 1,01 miljoen fietsen – een toename van 5,7 procent – en zette 1,22 miljard euro om. Ruim tweederde (823 miljoen euro) komt van de verkoop van elektrische fietsen. Zowel de omzet uit e-bikes als het aantal verkochte exemplaren steeg met zo’n 40 procent. 409.400 nieuwe elektrische fietsen verlieten de showrooms, tegen 294.000 in 2017. Vier op de tien nieuwe tweewielers was afgelopen jaar dus elektrisch aangedreven. Vorig jaar was dat nog minder dan een derde.

Zoals bekend zit auto-importeur Pon ook in de fietsen. Onder het bedrijf vallen onder meer de Gazelle, Union en Santa Cruz.

Lees ook:

https://www.verkeersnet.nl/fiets/28872/uitdagingen-door-fikse-groei-aantal-elektrische-fietsen/

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.