Meer mensen op elektrische fiets door probeeractie

Meer fietsers door uitproberen

Om automobilisten te laten overstappen op de e-bike, is het belangrijk dat zij de voordelen van die fiets uit de eerste hand kunnen ervaren. Volgens kennisplatform Bereikbaar Haaglanden en Rijnland zijn probeeracties dus essentieel om het gedrag van forenzen te veranderen. Daardoor laten meer mensen de auto staan. 

Al vijf jaar lang heeft Bereikbaar Haaglanden en Rijnlanden een e-bike probeeractie georganiseerd waarin specifiek automobilisten worden benaderd. “In het begin deden we dat vooral omdat het een relatief nieuw vervoermiddel was”, vertelt Roel Lenoir van het kennisplatform. “Het idee was dat we deze actie twee of drie jaar zouden organiseren en dat daarna iedereen wel zou weten hoe een e-bike werkt en wat die kan betekenen. Niets blijkt minder waar. We merken dat we ieder jaar een nieuwe doelgroep aanboren van een paar honderd automobilisten.”

Uitproberen

Het uitproberen van de e-bike blijft dus van groot belang om automobilisten over te halen hun reisgedrag te veranderen. Pas door een elektrische fiets een tijdje uit te proberen, komen die automobilisten er achter dat hun vooroordelen niet kloppen. Automobilisten lijken bijvoorbeeld bang te zijn dat het vaak regent en dat ze bezweet op kantoor arriveren als ze tegen de wind in fietsen.

Bovendien merken ze door het gebruik van een fiets ook de voordelen op waar niet gedacht wordt, zoals geen files en niet lang hoeven zoeken naar een parkeerplaats. “De helft van alle deelnemers aan de probeeractie wil blijven fietsen en zegt een e-bike aan te gaan schaffen, meldt Lenoir. “En wat belangrijk is, het blijft niet bij goede voornemens. Deelnemers aan de probeeractie worden na zes maanden nog eens bevraagd en dan blijkt dat er daadwerkelijk e-bikes zijn aangeschaft.”

Positieve reacties

Volgens het kennisplatform lukt het ieder jaar weer om met zo’n probeeractie meer automobilisten te verleiden met de fiets of e-bike naar het werk te gaan. Om die reden zal de actie ook dit jaar weer herhaald worden. Automobilisten zullen komend jaar ook de speedpedelec en de elektrische vracht- en bakfiets kunnen testen. Lenoir: “Daarnaast zien we dat steeds meer grote werkgevers worden geïnspireerd een eigen fietsprobeeractie te organiseren.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.